Željka Cvcijanović

Cvijanovićeva je podsjetila da visina jednokratne pomoći iznosi 30, 50 i 100 KM i da zavisi od visine primanja penzionera.

Prema njenim riječima, posebno je važno da je Vlada Srpske u prethodnom periodu prevela isplatu penzija na trezor, čime je zagarantovana redovnost isplate, te da su u više koraka povećavane penzije.

“U januaru se očekuje redovno usklađivanje penzija s obzirom na rast plata i drugih pokazatelja, a nakon toga plan je da naredna vlada u aprilu, pri isteku prvog kvartala, ide u novo i to vanredno povećanje penzija”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je navela da se unapređuje situacija u penzijskom sistemu Srpske, koji je opterećen posebno činjenicom da je manje od osam odsto korisnika koji su otišli u penziju po osnovu punog radnog staža.

“Sve ostalo su određena prava i naravno da će potrajati još da postignemo potpunu stabilnost. Tu je i činjenica da mi još isplaćujemo oko šest do sedam miliona KM mjesečno za one penzionere koji su penzije zaradili u Federaciji BiH /FBiH/, a FBiH nikad nije prihvatila da ih isplaćuje”, objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je isplata tih penzija obaveza Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske od rata do danas, te da je to bio human gest, jer Vlada Srpske nije htjela da te ljude ostavi bez ikakvih primanja.

Cvijanovićeva je ukazala i na činjenicu da Vlada ima odličnu saradnju sa Udruženjem penzionera, koja je podrazumijevala zajedničko definisanje svih dosadašnjih mjera unaprađenja položaja penzionera, ali i plana koji je napravljen za sljedeću godinu.

Jednokratna novčana isplata, koja je po odluci Vlade Srpske obezbijeđena za 259.832 penzionera Fonda PIO Srpske, biće isplaćena danas, najavljeno je iz Fonda.

Jednokratna isplata vrši se iz budžeta Republike, u ukupnom iznosu od 17,74 miliona KM.