Prethodno je održan sastanak predsjednika vlada Republike Srpske i Srbije Željke Cvijanović i Ane Brnabić.

Premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Ana Brnabić, kao i ministri, razgovarli su o zajedničkim, započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, kao i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Srpske.

Na sjednici razmatrana je saradnja dvije vlade u oblasti energetike, poljoprivredeprehrambene industrijeruralnog razvoja, veterinarstvašumarstva i vodoprivrede.

Razgovarano je o intenziviranju saradnje u oblasti namjenske industrije, o oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i saradnji u oblasti pravosuđa.

Na sjednici je razgovarano o razmjeni informacija i iskustva u oblasti institucionalnog organizovanja i finansiranja zaštite životne sredine, kao i o nastavku zajedničkih aktivnosti u realizaciji projekata u oblasti turizma.

Memorandum o saradnji vlada Srpske i Srbije u oblasti energetike potpisali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su memorandume o međusobnom priznavanju “velikih licenci” i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola.

Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija potpisali su ministri unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović.

Ministri pravde Srbije i Republike Srpske, Nela Kuburović i Anton Kasipović, istakli su u Trebinju da dva ministarstva imaju izuzetnu saradnju, koja se odvija u svim pravosudnim oblastima skoro na dnevnom nivou.

Na sastanku u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Srpske, oni su posebno izdvojili saradnju između Komora javnih beležnika, pri čemu je ministarka Kuburović istakla da su kolege iz Republike Srpske veliku pomoć i podršku pružile Srbiji prilikom uvođenja javnobeležničkog sistema 2014. godine.

Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde dosta radilo na uvođenju i povezivanju službenih evidencija državnih organa elektronskim putem, kako bi javni beležnici efiksnije i brže radili, navedeno je u saopštenju.

Ona je dodala da je od 1. jula počela primena novog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, po kojem sada građani prilikom kupovine nepokretnosti sve poslove oko upisa nekretnine u katastar i prijave Poreskoj upravi završavaju kod javnih beležnika.

Ministri pravde su istakli da je potrebno još više unaprediti razmenu iskustava i dosadašnje prakse, posebno u okviru javnog beležništava.

Govoreći o Poglavlju 23 i evrointegracijama Srbije, Kuburović je ukazala da Ministarstvo pravde Srbije trenutno radi na usaglašavanju ustavnih amandmana sa preporukama Venecijanske komisije, a sve u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa.

Cvijanovićeva i Brnabićeva otvoriće popodne u naselju Gorica vrtić “Srbija” izgrađen donacijom Srbije na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.