Iz State Departmenta je saopšteno da će Mitchell ovu poziciju napustiti polovinom idućeg mjeseca. Ovo dolazi kao još jedan udar na poljuljane veze koje Trumpova administracija ima sa partnerima u Evropi i u vrijeme kada se propituje njegova opredjeljenost za transatlansko prijateljstvo i partnerstvo.

„Wes je uradio izvanreda posao kao pomoćnik sekretara. Cijenio sam njegove savjete i mudrost dok je vodio evropski tim u ovoj administraciji“, kazao je ovim povodom državni sekretar SAD-a Mike Pompeo.

Sam Mitchell je u izjavi za The Washington Post kazao kako napušta poziciju kako bi proveo više vremena sa svojom porodicom posebno sa kćerkama.

Podsjetimo da je u junu prošle godine Mitchell u američkom Senatu govorio o prostoru Zapadnog Balkana i najavljivao aktivnije djelovanje na ovom prosotoru.

„Kroz aktivnu američku diplomatiju i blisku saradnju sa Evropskom unijom, podržali smo vizionarske lidere (grčkog) premijera Tsiprasa i (makedonskog) premijera Zaeva u postizanju istorijskog uspjeha u sporu dvije zemlje oko imena. Intenzivirali smo komunikaciju sa Srbijom i Kosovom. Promovišemo i reforme u Bosni i Hercegovini. To smo vidjeli u Crnoj Gori, ruski predstravnici su davali preteće izjave i mislim da u Makedoniji ima šanse da Rusi pokušaju da se umiješaju. Radimo na tome da Grčka bude oslonac stabilnosti u Mediteranu i Zapadnom Balkanu. I Rusija i Kina žele da slome zapad: Rusija želi da ga podijeli, a Kina da ga potisne. Naorčito su agresivni u centralnoj i istočnoj Evropi“, kazao je tada Mitchell.

Njegova ostavka dolazi u vrijeme pogoršanih odnosa između Washingtona i evropskih prijestolnica koji su ugroženi potezima američkog predsjednika Trumpa po pitanjima trgovine, izdvajanja za odbranu i NATO-a te promjena raspoloženja kada je u pitanju Iranski nuklearni sporazum koji su postigle evropske sile, EU, SAD i Iran. Američki mediji također navode da njegov odlazak dolazi samo mjesec dana nakon što je njegov šef Mike Pompeo u govoru u Briselu iskazao skepticizam po pitanju vrijednosti multilateralizma i organizacija poput Evropske unije, MMF-a i Svjetske banke.