Bodo Weber

“U ekstremnom slučaju, ako dođe do konflikta, Berlin će stopirati proces pristupanja Srbije, kao i Kosova Evropskoj uniji” izjavio je Veber za DW.

On je istakao da je kancelarka Angela Merkel, prilikom nedavnih posjeta zvaničnika iz regiona, najprije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a potom i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, stala na stranu teritorijalnog integriteta sadašnjih granica.

Prema Weberovom mišljenju, Visoka predstavnica EU Federica Mogherini dovela je dijalog, koji se od 2013. sigurno kretao u pravcu normalizacije odnosa u okviru postojećih granica, u krizu.

“Rezultat te krize je da su pale sve crvene linije, odnosno da se ne reaguje na prelazak crvenih linija, što govori o slabosti EU”, rekao je on.

Weber nije iznenađan odsustvom protivljenja ovakvom rješenju iz Washingtona.

“Predsjednik Trump je od dolaska na vlast radio na rušenju poretka na kome je Zapad 30 godina mukotrpno zajednički radio”, smatra Weber.

Reakcije EU i SAD, smatra Weber, demonstrirale su „slabost Zapada u odnosu na sve moguće nacionaliste na Balkanu. Oni su se, odmah nakon Trumpove pobede, ponadali da će ispuniti svoje nacionalističke agende iz devedesetih.“

“Njemačka će, međutim, ostati na strani multietničkih granica sa snažnim pravima za manjine, i to je ključno za ovu diskusiju”, zaključio je Bodo Weber.