Reagujući na najavu Šmita da će se angažovati u vezi sa nastavnim programom iz istorije u Srpskoj i FBiH, Vulićeva je naglasila da Srpskoj ne treba njemački turista da piše istoriju, te da ova najava još jednom potvrđuje koliko je BiH nemoguća i neperspektivna zemlja.

– Dolaskom nacista i porobljavanjem srpskog stanovništva 1941. godine vršena je sistematska transformacija obrazovanja, nasilno nametanje ustaških i fašističkih tema koje su inkorporirane u obrazovni sistem zarad širenja otrova nacizma i opravdavanja monstruozne ideologije i nezapamćenih zločina. Danas, nakon 70 godina, Šmit pokušava da radi isto – istakla je Vulićeva za Srnu, upitavši šta to Šmit poručuje Srbima i da li je on poslat od nekog novog njemačkog firera, iz nekog novog Rajha?

Vulićeva je poručila Šmitu da se ne igra sa srpskim narodom.

– Malo li vam je jedna “Krvava bajka” kada su Nijemci 1941. godine izvršili masakr nad cijelim razredom gimnazijalaca. Opravdanje je bilo 100 Srba za jednog ubijenog Nijemca. Vaši preci nas nisu istrijebili tada, pa nećete ni vi danas – naglasila je Vulićeva.

Ona je podsjetila na zavještanje Stefana Nemanje srpskom narodu koje glasi: “Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Riječ se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?”

Vulićeva je istakla da Srbi imaju ono što Šmit ne može ni kupiti, ni steći, ni “nametati”, a to su ponos i duša.