Vulićeva je rekla da je, ukoliko Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ ne poništi odluku Kristijana Šmita, jasno da je taj savjet iluzija i političko tijelo koje podržava cilj političkog Sarajeva, a to je islamska BiH.

– Ipak bih naglasila da se radi o dijelu međunarodne zajednice. E taj dio, djeluje tako, kao da čini sve da onemoguće da se unutrašnjim dijalogom izabrani i imenovani predstavnici bave svojim poslom, ne tragaju za konsenzusom i poštovanjem procedura – istakla je Vulićeva za Srnu.

Vulićeva je navela da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik legitimno izabrani predstavnik srpskog naroda, te da je njegova obaveza i dužnost da štiti interes Srba i svih naroda koji žive u Republici Srpskoj.

– Dozvoliti vandalizam njemačkom turisti nad Srbima u 21. vijeku mogu samo neodgovorni ljudi – naglasila je Vulićeva.

Rekla je da se do sada pokazalo koliko je za Srbe važno da je odgovoran i sposoban političar kao Dodik srpski član Predsjedništva BiH, kao i to koliko on dobro poznaje Poslovnik i procedure.

– On za svaki sarajevski trik ima adekvatan odgovor, a podvalu prepozna u nastanku – rekla je Vulićeva i dodala da, ukoliko Savjet za sprovođenje mira ostaje pri stavu da turisti mogu sprovoditi šta i kako hoće po tuđim zemljama, birati predstavnike i nametati vođe građanima, jasno da se radi o uništavanju Republike Srpske i poništavanju Dejtona.

Istakla je da kada i PIK i njemački državljanin Šmit pokažu relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti, onda će biti shvaćeni ozbiljno.

– Do tada, to nije međunarodna zajednica, to nisu jedinstveni stavovi što se i pokazalo reakcijom Ruske Federacije – naglasila je Vulićeva.

Sarajevo je tokom protekla dva dana bilo domaćin Upravnog odbora PIK-a, a u kominikeu objavljenom nakon sastanka navodi se da je konstatovana politička kriza bez presedana koja prijeti stabilnosti i prosperitetu BiH i regiona, te pozivaju čelnici i institucije na svim nivoima vlasti da potvrde opredijeljenost za suverenu i funkcionalnu BiH.

Iz ruske Ambasada u BiH saopšteno je da Rusija nema nikakve veze sa kominikeom koji je Upravni odbor PIK-a usvojio na nivou političkih direktora.

Odluke Upravnog odbora PIK-a usvojene bez Rusije, kao punopravne članice tijela, nisu legitimne i ne odražvaju stav međunarodne zajednice, a ovakvi sastanci ne mogu imati pravne posljedice po strane u BiH, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.