Foto: SRNA

“Teško je razumjeti tu novu politiku koju promoviše Vukanović. Rekao bih da je ona u skladu sa vremenom u kojem je više negacije politike od one politike koju karakteriše mjera, moral i posebno odgovornost prema građanima”, rekao je Srni ovaj univerzitetski profesor.

On kaže da danas, osim te interesne politike, postoji i neka vrstu rijaliti politike, koja je prijemčiva za uho običnog čovjeka, ali može dati samo kratkotrajne efekte.

“To jeste jedna vrsta populizma, ali nema nekog ozbiljnog učinka. Vukanović je u svojoj političkoj filozofiji u dobroj mjeri sklon toj rijaliti formi djelovanja, a kada se tu doda i njegov novinarski uklon koji je uvijek podrazumijevao senzaciju u informaciji, onda dobijamo ovu vrstu politike”, navodi Vuković.

Prema njegovim riječima, ovakva politika je, prije svega, kontraproduktivna za SDS u čije ime i nastupa kao poslanik.

“SDS od osnivanja do danas nije imao političara ovakvog profila i nisam siguran da li Vukanović više šteti ili koristi SDS-u. Vidjećemo to na sljedećim izborima”, kaže Vuković.

On izražava žaljenje što SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske nema ljude sa izraženim personalnim identitetom, kao što su nekada bili Aleksa Buha, Vojo Maksimović, Boro Bojić i drugi.

“Zato Vukanović i Miladin Stanić, koji je dobrim dijelom rijaliti političar, i dolaze do izražaja u klubu SDS. Treba i takvih političara, ali oni ne mogu biti ključni promotori politike”, zaključuje Vuković.