Foto: FoNet Nenad Đorđević

„Do Briselskog sporazuma nije mogao ROSU da vršlja po severu Kosova. Žigošete prethodnike za probleme na Kosovu i ukazujete na njihove greške i propuste, ali i da ste u potpunosti u pravu potpuno je jasno da su svi ti prethodni i Milošević i Koštunica i Tadić i Đinđić pravili razne greške, ali za sve to vreme Kosovska policija nije mogla preko Ibra“, rekao je Đorđe Vukadinović, poslanik iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija na sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

Podsetio je da je Rosu 2011. godine pokušala da uđe na sever KiM i da su se vratili „na vrat na nos helikopterima hrvatskog Kfora“.

Vukadinović je naveo i da su prethodne vlasti uspele da, uz podršku naroda sa Kosova, sačuvaju pozicije Srbije, a da sada tamo vršljalu kosovski specijalci kada im se prohte.

„Vi sada možete samo da širite ruke i da pozivate kolege iz međunarodne zajednice koji kažu to je legitimna akcija policije koja se bori protiv krimila“, istakao je Vukadinović i dodao da sada vidi jedino da je Srbija nemoćna, ali i da je na sednicu došao da čuje šta je taj kompromis o kome Vučić govori, ne u smisli detalja i tačnog plana, ali bar da se iznesu crvene linije.

On je podsetio predsednika Srbnije na Rezoluciju koju je Skupštiuna Srbije donela 2013. godine i u kojoj jasno piše da svako rešenje pitanja o statusu Kosova mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. To je , kako je rekao, obavezujućiu dokument.

„Da li i dalje stojite iza ovoga i država i Vlada Srbije da svako rešenje mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244, koji bi trebalo da budu crvena linija“, upitao je Vukadinović i naveo da kada neko govori da na Kosovu Srbija nema ništa onda ništa ne može ni da dobije.

Vučić je optužio Vukadinovića da sa političkom namerom dezinformiše javnost. On je rekao da je ponosan na Briselski sporazum koji on nije potpisao, ali kojim je obezbeđen pravni okvir na osnovu koga istog trena Srbija može da traži povlačenje policijskih snaga Rosu iz srpskih opština.

„Mi istog sekunda možemo da reagujemo i tražimo njihovo uklanjanje, što ranije nije bio slučaj“, naveo je Vučić.

Reagujući na Vukadinovićeve tvrdnje da je situacija na severu KiM bila bolja 2004 i 2008. godine, on je rekao da je toliko bila dobra situacija da su 2004. godine spaljene srpske svetinje, kuće i proterani ljudi, a odgovor države je bio spaljena džamija u Beogradu i zaboravljeni Srbi na Kosovu.

Odgovarajući na primedbe Vukadinovića o poštovanju Ustava i zaklinjanju na Miroslavljeno jevanđelje, Vučić je rekao da Vukadinović verovatno pojma nema šta piše u tom Miroslavljevom jevanđelju o kome priča. Spočitao mu je i bliskost sa Boškom Obradovićem i opozicijom, napominjući da on koiji je 25 godina proveo u parlamentu nikada nije čuo da neko nekome ne dozvoljava da uđe u parlament, a to je pokušao Obradović i njegove pristalice, pa kada im se neko suprostavio počeli su da plaču.