creenshot: N1

Čak se na vidiku ne vidi ni duopol, već jedno ukrupnjavanje na tržištu koje na dugi rok otvara mnogo više problema nego što je problem samo jedne kablovske televizije”, rekla je profesorka FPN Snježana Milivojević, komentarišući poteze državnog operatora Telekoma Srbije. Poslanik Đorđe Vukadinović kaže da je interes običnog građanina da može da vidi i da u svojoj ponudi ima i N1 i da to treba omogućiti.

“Ja mislim da ćete se vi možda, kad prođu izbori, izboriti se za širu pokrivenost. Ovo sada bi bilo pozitivno čudo, kojeg verovatno neće biti osim ako ne bude nekog velikog pritiska spolja”, ocenio je poslanik Đorđe Vukadinović  

Podsetio je da je ranije postavljao pitanje zastupljenosti N1 u Skupštini premijerki Ani Brnabić.

“Ja ne ulazim u svojinske i te ekonomske aspekte priče, ali je potpuno jasno da interes običnog građanina ove zemlje, da može da vidi, i da ima u ponudi da vidi”, rekao je. Vukadinović navodi da je premijerki rekao, kada je bila dignuta galama u Skupštini zašto je RTS stavljen na treće mesto na SBB – stavite taj N1 na 101. mesto, gde hoćete, ali dajte mogućnost onome ko koristi usluge državnog operatera da može da vidi i “nepodobne televizije”, podvlačeći – dajte mu šansu za izbor.

Milivojević kaže da je jedna stvar kršenje principa neutralnosti mreže. “Standard je svetski da se pod jednakim uslovima kablovski operativni sistemi moraju staviti svim pružaocima usluga. Ovde se to očigledno, ta diskriminušuća pozicija zasnivala na percepciji javnosti o vašoj kritičkoj ulozi prema aktuelnoj vlasti i verovatno njihovom znanju o tome. Druga je stvar, verovatno, približavanje izbora, koje podiže političku osetljivost, ali koje će ostaviti jedan deo javnosti da donese tu svoju odluku na osnovu različitih uvida. Pretpostavljam da to ovde jasno stavlja na znanje da od čitavog procesa pripreme boljih izbornih uslova nema ničeg”, navela je.

Ja mislim da je taj komercijalni aspekt važan, rekla je gošća N1, koja je podvukla da u zgradi u kojoj živi ima tri operatora – a da su sva tri državna. “Šta se tu dešava? To se u teoriji zove rat za teritorije. Telekomunikacioni operatori se ovde konsoliduju u okviru velikog državnog vlasništva, iako su to navodno tri različita operatora. Čak se na vidiku ne vidi ni duopol, već jedno ukrupnjavanje na tržištu koje na dugi rok otvara mnogo više problema nego što je problem samo jedne kablovske televizije”, rekla je Milivojević.

Vukadinović dodaje da se predstavnici vlasti stalno hvale rezultatima na izborima, rejtinzima, a ne žele da stvore ni privid ravnopravne mogućnosti da se vidi različito mišljneje.

Omogućite svakom da se informiše, bez toga nema ni minimuma ravnopravnih medijskih uslova, dodao je.

“Inače ste dosta gledani (N1), mi radimo ta istraživanja, ne oni piplmetri, već pitamo građane odakle se informišu. Programi ove televizije kod one populacije koja može da vidi, su strahovito gledani, od N1 do Nove S koja je u ekspanziji… Ali to je trka u kojoj su vama vezane ruke, noge, još vam stavio neko džak na leđa, pa kaže – ajde sada da vidimo, ravnopravna trka”, ocenio je Vukadinović.

On dodaje da je slično tako sa opozicijom u političkom smislu. “Dajte bar elementarne i minimalne ravnopravne uslove, pa onda pobedite i ja ću vam čestitati”, zaključio je Đorđe Vukadinović.