Foto: BETA

– Prethodnih dana je bilo mnogo neistinitih i lažnih vesti o tome kako se postižu dogovori o Kosovu, a da je plan već napravljen i da se sve zna. Ne, o tome se nije razgovaralo i ništa slično ne postoji. Da postoji, ja bih vam rekao, ništa od svog naroda nisam krio – rekao je danas u dva navrata Vučić – na TV “Pink”, a potom u Predsedništvu.

Hašim Tači Foto: Zajmi Bešević
Hašim Tači Foto: Zajmi Bešević

Sa druge strane, Hašim Tači tvrdi drugačije.

– To je istorijski uspeh, sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana. Sastanak olakšava postizanje dogovora. Kosovo je uz žrtve postiglo slobodu. Ovo je poslednji preostali korak za puno međunarodno zaokruživanje naše državnosti – članstvo u UN znači članstvo u svim međunarodnim organizacijama – kazao je kosovski predsednik u Prištini danas popodne.

Za Tačija sastanak je važan pre svega zato što je označio “povratak SAD u traganju za konačnim sporazumom između Kosova i Srbije”, a zasluge za to idu Donaldu Trampu i Ričardu Grenelu.

– Označava spremnost da nastavimo dijalog, čini sporazum bližim. Izgledno je da će se nešto postići što nije postignuto za dve decenije – opisao je Tači događaje u Vašingtonu prethodnih dana.

Ričard Grenel Foto: BetaAP
Ričard Grenel Foto: BetaAP

Zahvalio se i poznatom albanskom lobisti, kongresmenu Eliotu Engelu, predsedniku Odbora za spoljnu politiku na kontinuiranoj podršci.

– Složili smo se da se vraća pažnja Vašingtona po pitanju Kosova i da bi trebalo iskoristiti ovu priliku za postizanje konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije – rekao je, prenevši i da je svoje američke partnere uverio u to da kosovski političari neće uraditi ništa čime bi potkopali specijalne odnose i obostrano poverenje između Kosova i SAD.

Uz ulogu SAD, uveren je da će se dogoditi priznanje Srbije, a da će sporazum sa Srbijom “biti u skladu sa kosovskim ustavom”.

Zbog toga sledi pitanje – predsedniče Aleksandre Vučiću, jedan od dva predsednika govori neistinu – ko je taj? Šta je istina? I šta je dogovoreno na sastanku u Vašingtonu?