Foto: Vidovdan

Čišćenje vladajuće koalicije od loših kadrova koji su se „odrodili od građana“ i „oštećen im je ugled“ zbog afera moglo bi, prema našim saznanjima, da počne od Kragujevca „sklanjanjem“ gradonačelnika tog grada Radomira Nikolića inače sina bišeg predsednika. Nikolić junior se pokazao kao neefikasan i stvorio je dosta problema vladajućoj koaliciji pa ga ne može spasiti ni otac – bivši predsednik.

Izvori bliski SNS navode da bi Nikolić posle smene ili dogovorenog odlaska mogao biti namiren odlaskom u diplomatiju, moguće čak i u Kinu, ali zasad nismo uspeli da dobijemo zvaničnu potvrdu za to.

Ceo proces takozvane borbe protiv „loših momaka“ u svojim redovima ima za cilj održavanje rejtinga odnosno vlasti, objašnjavaju sagovornici i sve je podređeno samo tome. Kako dodaju, bilo da se to dogodi tokom leta ili na jesen, plan je da se u javnost, posebno onom delu biračkog tela koji glasa vladajuću koaliciju ili bi u budućnosti mogao da glasa za nju, pošalje slika da se smenjuju nesposobni, oni koji imaju nizak rejting, pokazuje se da nema nedodirljivih.

Prema rečima sagovornika bliskih SNS ali i iz te stranke, taj momenat odstranjivanja nepopularnih i loših stranačkih članova biće iskorišćen i za otklanjanje i potencijalno nepodobnih i nelojalnih iz šire vladajuće koalicije, kao što su ministri Milan Krkobabić i Nenad Popović.

Krkobabić ne doprinosi rastu rejtinga vladajuće koalicije, naprotiv, od kako je PUPS napustio koaliciju sa SPS rejting ove partije je na nivou statističke greške. Pored toga slika koju “dinastija Krkobabić” šalje u javnost više priliči političarima iz ’90-ih, nasuprot tome SNS želi da izgradi rejting vladajuće koalicije kao koalicije modernih političara sa jasnom vizijom budućnosti.

Ministar Nenad Popović se u vladajućoj koaliciji ne vidi kao lojalan partner, pošto lične interese i promociju stavlja iznad opštih interesa koalicije. Političko soliranje Popovića izaiva otpore u vladajućoj koaliciji. Takođe kao i Krkobabić ni Popović sa svojom virtuelnom partijom, koja ima podršku oko 0,3% glasačkog tela, ne doprinosi rejtingu koalicije.