Navodeći da je Vidovdan „najvažniji simbol na našem nacionalnom nebu“, Vučić je na svečanosti povodom Vidovdana i stupanja na dužnost predsednika u drugom mandatu, kazao da Srbija mora da gleda u Evropu radi „budućnosti naše dece“ ali i da istovremeno sačuva samosvojnost i pravo da ima mišljenje koje kako je rekao, ne mora svima da se svidi.

„Valjda je i to Evropa, različitost i pravo na drugačije mišljenje“, rekao je Vučić na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu.

Ocenio je da je lakše reći da se treba držati hrabrosti ali i dodao da građani moraju znati da plate i penzije dobijaju zahvaljujući, kako je rekao, pameti, mudrosti i privlačenju investicija.

“Srbija danas koraća brzo napred, usudiću se da kažem brže nego ikad u istoriji. Srbija će biti uspešna zemlja koja je na evropskom putu ali koja se ne odriče tradicionalnih prijateljstava i koja nikom neće dozvoliti da ugrozi njenu nezavisnost”, kazao je Vučić.

On je ocenio da bi se uz istoriju kakvu je imao, srpski narod bez Vidovdana “odavno utopio u veće narode”.

“Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena. Putokaz i zvezda čiji sjaj pratimo. Naši su preci na Vidovdan branili civilizaciju, kulturu i iskonske, neko bi danas rekao evropske, a svakako srpske vrednosti. Vidovdan je ideal i moralna vertikala”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je povodom praznika dodelio državna odlikovanja kako je rekao, najistaknutijim građanima i prijateljima Srbije koji su po njegovim rečima, simboli i putokazi koje treba pratiti.

Orden Republike Srbije sa lentom pripao je bivšem japanskom premijeru Šinzu Abeu za unapređenje odnosa dve zemlje, a orden Karađorđeve zvezde I stepena akademicima Vasiliju Krestiću i Svetislavu Božiću, episkopu budimskom SPC Lukijanu, novinarki Ljiljani Smajlović, kao i Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Srbiji i Gimnaziji u Čačku.

Priznanja su, između ostalih, dobili i selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Srbije, Dragan Stojković i Svetislav Pešić, britanski glumac Rejf Fajns, italijanski tenor Andrea Bočeli i portugalska fado pevačica Mariza.

Svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri Vlade Srbije, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, kao i crkveni velikodostojnici.

Vidovdan je zvanični državni praznik u Srbiji.