Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Posle sastanka s Tačijem, kojem su prisustvovali specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel i Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan, Vučić je novinarima iz Srbije rekao da je na sastanku kazao da ne postoji dogovor da Srbija obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

„Rekao sam da mi nemamo takav dogovor, a onda sam slušao s druge starne kako je to važno, pa sam onda rekao da sam sve vreme (tokom dijaloga) u Briselu tražio od (kosovskih) Albanaca jednu stvar: da se ne kandiduju za međunarodne organizacije i institucije, da ne idu na dodatna priznanja i na dodatna kandidovanja u Interpol, Unesko i druge međunarodne organizacije dok traju razgovori“, kazao je Vučić.

Naveo je da je tada nudio da Srbija makar privremeno prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali da Kosovo „nikada o tom pitanju nije želelo dogovor“.

Vučić je ponovio da će „u narednim danima, koliko sutra ili prekosutra“, biti novih povlačenja priznanja Kosova.

Za američke zvaničnike s kojima je razgovarao u Vašingtonu – državnog sekretara Majka Pompea, njegovog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera i zamenika ministra odbrane Dejvida Norkvista, Vučić je rekao da „ne žele da od male Srbije prave bilo kakvog, pa i malog neprijatelja“, već da žele da sarađuju sa Srbijom.

„Video sam njihov veći interes za investiranje i u našu zemlju, i u naš region, i pun sam optimizma po pitanju američkog ulaganja u Srbiju i daljeg razvoja naših ekonomskih odnosa“, kazao je Vučić.

Dodao je da u odnosima SAD i Srbije „neće sve da bude lako“ zbog odnosa Beograda i Prištine, ali da SAD „neuporedivo drugačije“ gledaju Srbiju danas, nego pre nekoliko decenija ili godina.

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beloj kući u Vašingtonu bio korektan, konstruktivan „bez nečeg posebnog“.