Vučić je rekao da je danas prekršen niz sporazuma. Istakao je da je, po treći put od 26. marta, na apsolutno neprimjeren način ugrožen i napadnut mir, te pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi Priština mogla da iskoristi, zajedno sa jednim dijelom međunarodne zajednice da satanizuju Srbiju.

– To su učinili bez bilo kakvog prava i suprotno Biselskom dogovoru i sporazumu i pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i, još gore, da imaju podršku, prije svega, svojih zapadnih saveznika – rekao je on.

Vučić je naveo da naoružani Albanci na sjeveru Kosova, po ranije postignutom dogovoru, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova- uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice.

– Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavijestio – rekao je on i upitao da dogovori u Briselu, ne samo sa u EU, već i sa NATO, vrijede dok traje pres konferencija.

On je podsjetio da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Predsjednik Srbije je naglasio da pripadnici kosovskih specijalnih snaga ROSU nemaju šta da traže na sjeveru Kosova sa dugim cijevima.

– Imali su najmanje 12 snajperista po brdima oko Gazivoda i oko 90 policajaca do zuba naoružanih, te još toliko njih u rezervi spremnih da svakog trenutka djeluju – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je reakcija EU takva da je najradije ne bi komentarisao.

– Danas se vidjela da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni osim na sebe i srpsku državu – rekao je predsjednik Srbije. Upitao je predstavnike EU od čega Srbi i Srbija treba da se uzdrže.

On je rekao da je Srbima danas prijećeno ratom i pozvao srpski narod na ujednjenje u borbi za istinu, a ne protiv nekoga.

Vučić je poručio Srbima na Kosmetu da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka da napsute barikade i da se vrate svojim kućama, te da i ubuduće pitaju svoju državu Srbiju i razgovaraju sa njenim vlastima o svemu.

– Srbija je danas poručila da neće tolerisati nasilje nad svojim narodom i rušenje potpisanih sporazuma – istakao je predsjednik Srbije.