Foto: Beta/Miloš Miškov

Sa susedima radimo na zbližavanju i izgradnji mira i bezbednosti u regionu, izjavio je Vučić, uz konstataciju da je EU posle Bregzita potrebno proširenje, ali da Unija ne vidi širu sliku.

Vučić je rekao da je EU najbolje mesto za život što se tiče demokratije i vladavine prava, ali da je pre dve decenije Unija sa 20 odsto učestvovala u svetskom bruto domaćem protizvodu, dok je sada taj procenat pao na 10 odsto.

Za nekoliko godina će to učešće iznositi sedam odsto i ne vidim rešenje za tu situaciju, izjavio je Vučić.

Dodao je da veruje u ujedinjenu Evropu i da samo takva Evropa može da odgovori na nove krize.

Svi treba da budemo deo takve Evrope, rekao je Vučić.

Znamo koliko toga je potrebno promeniti, kao i da smo potrebni jedni drugima. Srbija i Hrvatska se ne mogu složiti ni o čemu iz prošlosti, ali ne mogu opstati bez međusobne saradnje, izjavio je Vučić i dodao da veruje u pomirenje i pragmatičan pristup kakav će nas dovesti u ujedinjenu Evropu.

Politika je vizija i ispunjenje postavljenih ciljeva, rekao je Vučić na Bledskom bezbednosnom forumu i dodao da je posao političara da služe narodu i zemlji. Ljudi treba da procene kako to radimo, dodao je on.

Sasoli zabrinut zbog Vučićeve izjave

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je izrazio zabrinutost zbog izjave  Vučića da je u zemljama Zapadnog Balkana smanjen entuzijazam za priključenje EU.

Države Zapadnog Balkana decenijama čekaju promenu, koja ne dolazi, rekao je Sasoli, uz ocenu da proces proširenja EU treba da bude promenjen, na pragmatičan način, uz utvrđivanje rokova.

On je dodao da su zemlje Zapadnog Balkana deo istorije Evropske unije, sa čijim članicama dele zajednički identitet.

Zbog toga moramo biti posvećeni procesu proširenja EU. Te zemlje žele da postanu deo evropske porodice, rekao je Sasoli.

Odlaganje priključenja zemalja Zapadnog Balkana EU može koristiti našim protivnicima, izjavio je Sasoli, uz ocenu da je potrebno uložiti novu energiju u proces proširenja EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio da se zalaže za proširenje EU, ali da su neke članice Unije alergične na bilo kakvo pominjanje tog procesa.

Predsednik Vlade Slovenije Janez Janša je izjavio da mnoge zemlje zaslužuju da njihova perspektiva ka članstvu u EU bude ispunjena.

Problem je što 90 odsto tema u institicijama EU nije posvećeno tom strateškom cilju proširenja. Tema je kako izbaciti neke članice i tako ne proširiti EU, već je smanjiti, rekao je Janša.

Mišel: Budućnost EU nezamisliva bez Zapadnog Balkana

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je budućnost Evropske unije nezamisliva bez zemalja Zapadnog Balkana.

On je dodao da EU nije statična, već dinamična unija.

Počeli smo sa šest članica, a sada nas je 27 i svako proširenje je EU učinila boljom, kao uniju ideja, solidarnosti, inovacija i različitosti, izjavio je Mišel.

Koliko je EU važna za Zapadni Balkan, toliko je taj region važan za Uniju, rekao je Mišel, uz poruku: Zajedno možemo izgraditi evropsku budućnost za bolji svet.

Orban: Srbija potrebnija EU, nego što je Unija potrebna Srbiji

Mađarski premijer Viktor Orban je kazao da se bez prijema Srbije u Evropsku uniju ne može govoriti o bezbednosti EU.

Srbija je ključna zemlja, ocenio je Orban.

Prema njegovim rečima, Srbija je EU potrebna više nego što je Unija potrebna Srbiji.