Foto: BETA

Marković Palma rekao da se Vučiću divi

Zatim je počela rasprava u Skupštini. Za reč se prvi javio poslanik JS Dragan Marković Palma koji je imao samo reči hvale za ono što radi Vučićeva vlast. Ja vam se divim, rekao je Marković koji je dodao da će glasati za ovaj izveštaj ako bude glasanja. Izdržao je 12 rundi na nogama i nije pao, ocenio je.

(Ministar spoljnih poslova Ivica) Dačić se bori s Pacolijem, on nosi pare u džakovima, a on samo svesku, bori se istinom i pravdom, rekao je Marković.

18:56

Vučićev govor trajao gotovo dva i po sata, poslanici se javljaju za reč

Vučić je završio svoje izlaganje, koje je trajalo više od dva sata i dvadeset minuta, rečima velikog književnika Borislava Pekića:

“Veliki Borislav Pekić je rekao – treba gledati pravo, jer da se trebalo gledati iza sebe, dobili smo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo”.

18:44

“Došao sam da kažem istinu, ponosan sam na ovaj izveštaj”

Ako sam zbog nečega došao ovde, došao sam da bih rekao istinu, da kažem i gde smo i šta nas je snašlo i šta možemo, rekao je pri kraju govora.

Na tom istom Kosovu smo mogli i tek možemo da pobeđujemo i da Srbija može da pobeđuje, jer je to ono što smo iz gubitaka naučili, naveo je Vučić. Svi oni koji govore o sopstvenom junaštvu, a to su dokazivali time što su boljima i vrednijima od sebe govorili da su izdajnici – svi oni ni u okviru sopstvenog naroda ni u međunarodnoj  zajednici, ne mogu o tome da govore, naveo je.

“Ponosan sam na ovaj izveštaj i na sve vas koji razumete šta je istina”.

18:34

“Nema opasnosti od inicijative BNV”

Osvrnuo se na inicijativu BNV, u kojoj se traži specijalni status za Sandžak, sa ustavom. Građanima je poručio da nema opasnosti od nje i naveo da političari koji su se oko toga okupili ne mogu ništa pod milim Bogom da urade.

“Zato Bošnjaci i Srbi (u Sandžaku) budite mirni”, naveo je.

18:24

“Ne budemo li pristali na kompomis, izgubićemo sve”

Dok sam predsednik Republike, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pronađemo kompromisno rešenje, gde se voditi računa o bezbednosti našeg naroda, zaštiti imovine, ali i vitalnim interesima Srbije, naveo je Vučić.

Moguće je da do kompromisa ne dođemo uopšte, u narednih pet ili deset godina, i to bi imalo katastrofalne posledice i po Albance i po Srbe, dodao je.

“Ne budemo li pristali na kompromis, izgubićemo sve”, kaže.

Ne bude li kompromisnog rešenja, samo čekajte napade Albanaca, sve su nervozniji, ponovio je.

Rekao je da pogrom i progon Srbija neće dozvoliti. Imali smo dovoljno “oluja”, “Bljeska”, rekao je. O tome smo upoznali i međunarodne predstavnike, general Mojsilović je o tome upoznao komandanta NATO, dodao je.

Vučić je zahvalio Ruskoj Federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Vladimiroviču, nakon čega se začuo aplauz, na pomoći. Zahvalio je što je Putin, kako je rekao, pomogao Srbiji prilikom donošenja ili nedonošenja nekih akata, uglavnom protiv Srbije.

Rekao je da je zahvalan Kini zbog ulaganja u Srbiju i da je zahvalan zemljama koje nisu priznale Kosovo.

18:18

Napadnuti član Dveri: Šešeljevi i naprednjački batinaši znaju samo da nasrću

Član Predsedništva Dveri Jugoslav Kiprijanović, koga vozač Vojislava Šešelja udario bejzbol palicom, kaže za N1 da je zadobio udarac u predelu kuka i stomaka, ali da je skočio niz stepenice i time izbegao svu silinu zamaha bejzbol palicom.

On kaže da obezbeđenje nije reagovalo, ali da će protiv napadača podneti prijavu.

18:17

Miloš Jovanović: Vučić narušava Rezoluciju 1244

Predsednik Demokratske stranke Sbije Miloš Jovanović ponovio je da DSS neće učestvovati na sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji i istakao da se dijalog ne može voditi, ni rešenje za Kosovo ne može tražiti van okvira Ustava i Rezolucije 1244.

Jovanović je uoči početka sednice rekao da bi sve ostalo predstavljalo destabilizaciju teritorijalne celovitosti, i otvaranje novih pitanja koji će ugroziti Srbiju.

On je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić narušava Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 navodima da se ona ne odnosi na Srbiju.

18:11

“Zamrznuti konflikt ne može da bude rešenje – Albanci ga ne žele”

Vučić kaže da postoje samo dve mogućnosti – jedna je normalizacija odnosa, a druga je pokušavanje održanja statusa kvo, zamrznuti konflikt. “Zamrznuti konflikt  – to ne znači ništa, Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku.”

“Zamrznut konflikt ne može da postoji kao naše rešenje, jer Albanci ga ne žele – pitanje je dana i meseca kad će da napadnu Srbe, jer više ne mogu to da podnesu. Mi možemo, oni ne mogu”, ocenio je Vučić.

Krenuli smo nešto da uradimo tamo gde niko ništa nije radio, da dobijemo nešto tamo gde je sve izgubljeno, rekao je Vučić, navodeći da su teško pregovarali.

Nismo dali ni pedalj, već smo krenuli da vraćamo Srbiju u igru, istakao je. Šta je to što smo svakako dobili – dobili smo mir, veću sigurnost za Srbe na Kosovu i ono što je važnije – snažniju sprsku ekonomiju koja je porodila i bolju vojsku i policiju i ekonomski snažnijeg čoveka i mogućnost da nastavimo da se borimo, dodao je.

On je ocenio da “prvi put da tih sedam godina nismo završili potpunim kolapsom kroz koji smo prošli, samo što smo se pravili da to ne vidimo”, dodajući, obraćajući se prošloj vlasti: “Za vaših sedam godina je Kosovo i formalno steklo nezavisnost”. Tvrdi da je za problem koji postoji sedam vekova plaćena najmanja cena u poslednjih sedam godina.

I mi, Srbi, i Albanci smo u pat poziciji. “I Albanci koji očekuju da je nezavisnost gotova stvar”.

17:48

Vučić: Od 2014. do 2018. bilo je 465 etnički motivisanih napada

Priština je, kako je naveo, od 2014. radila sve kako bi poremetila funkcionalnost srpskih opština, etnički motivisanim napadima, radila sve da se etnička struktura na jugu Kosova promeni, a to su, kako navodi, činili hapšenjima, pretnjama, kriminalnim grupama… Zahvalio je Srpskoj listi koja je održala jedinstvo srpskog naroda na Kosovu.

Vučić je rekao da je u periodu od 2014. do 2018. bilo 465 etnički motivisanih napada, ali je napomenuo da je samo deset godina ranije taj broj bio trostruko veći.

Zatim je pročitao podatke o tome šta je Srbija finansirala i donirala srpskom narodu na Kosovu, što može da se pročita u Izveštaju Kancelarije za KiM koji možete pročitati OVDE.

Istakao je da škole na Kosovu, koje pohađa više od 16.000 mališana srpske nacionalnosti, isključivo finansira Srbija.

17:30

“Da smo dijalog mogli da nastavimo, dobili bismo mnogo više nego 2000. i 2008.”

VučićIzvor: Tanjug/ Sava Radovanović

Vučić je precizirao da je tokom 2016. održano 46 sastanaka Beograda i Prištine, 2017. godine 14, a prošle godine 24 sastanka.

Dodao je da smo na tim sastancima uspeli da sačuvamo reputaciju Srbije i da usporimo odliv srpskog stanovništva.

Vučić je rekao da su u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pokušali da ubede albansku stranu da povuče takse na uvoz naše robe, ali da su kosovski predstavnici imali nečiju “značajniju” podršku.

Ukazao je i da su timovi koji su prihvatili da rade u pravosudnom sistemu Kosova veoma lojalni Srbiji i da svojim radom obezbeđuju da se zaštite Srbi koji žive na Kosovu. Vučić je upitao i kako bi Srbija zaštitila one koji žive na Kosovu a koji su opljačkani, ili devojku koja je silovana, da Srbi nisu u sistemu pravouđa.

Govoreći o dijalogu, kaže da će danas Srbija morati da se čuje. “Glas Srbije će morati da se uvaži, da li ćemo dobiti sve ono što bismo želeli – naravno da nećemo, onaj ko bi vam to rekao, lagao bi vas strašno a mnogo lažova u Srbiji imamo. Ja neću da budem takav, makar me prvi vi ovde smenili, ili narod na referendumu”, rekao je Vučić.

“Ali da ćemo dobiti mnogo više od toga što smo imali i 2000. i 2008. ja sam apsolutno siguran i ubeđen, da smo taj dijalog mogli da nastavimo”. Nakon toga dobio je aplauz.

Vučić je rekao da su bili izloženi pritisku da učestvuju u demarkaciji Kosova i Crne Gore, ali da nisu hteli na to da priznaju.

Pobrojao je nedavne poteze Prištine – uvođenje taksi, vojsku Kosova, neispunjavanje obaveza u vezi sa ZSO, usvajanje statuta Trepče, rezolucija o genocidu Srbije… Tvrdi da Priština po “fingiranim optužnicama hapsi Srbe” za ratne zločine… Govoreći o ujedinjavanju Južne i Severne Mitrovice, kaže da su tražili razgraničenje u Suvom Dolu i da je Priština odbila.

Konstatuje da je na osnovu svega toga jasno da Priština ne želi dijalog.

“Naš jedini uslov je – ukinite takse, dijalog ćemo nastaviti”, kazao je.

Vučić je naveo da nisu imali primedbe ni na Ketrin Ešton ni na Federiku Mogerini, iako je nekad bilo takvih pritisaka kakav je bio zahtev da se prizna Kosovo kao članica UN pred Brisleski sporazum.

O zapadnim medijima i Oliveru Ivanoviću

Vučić je rekao zapadni mediji ocenjuju da je političko ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića uništilo šansu za razgraničenje. On je rekao i da je udruženim snagama nekih stranih zemalja, Albanaca sa Kosova i dela političara iz Srbije, od severa Kosova napravljena laka meta, ali je sve njih upozorio da će Srbija znati da odbrani svoj narod.

Vučić je dodao da je i dalje neophodno da razgovara sa predstavnicima kosovskih Albanaca, jer je to važno za Srbiju.

On je dodao da je dijalog bio važan i u interesu i srpske i albanske strane, jer je važno da se postigne mir.

“Mi smo tim dijalogom uspeli da sačuvamo mir na Kosovu i Metohiji.

“Bio je veoma mali broj teško ranjenih, a ubijenih, ne računajući Olivera Ivanovića, gotovo da nije bilo u međunacionalnim sukobima”, kazao je Vučić i dodao da tokom razgovora nije bilo ozbiljnijih bezbednosnih kriza.

Vučić je dodao da “partneri” više ne smatraju da je pitanje Kosova završena stvar i da će glas Srbije morati da se čuje, ali je istakao da Srbija neće moći da dobije sve što želi i traži. “Apsolutno sam, međutim, siguran da ćemo da dobijemo više od onoga što smo imali 2008”, rekao je Vučić.

17:20

Ko od narodnih poslanika prisustvuje sednici

Na sednici je, kako je konstatovala predsednica Skupštine, prisutno 156 poslanika.

Sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, pored poslanika vladajuće većine iz Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista, Socijaldemokratske partija Srbije, Partije ujedinjenjih penzionera, Savez vojvođanskih Mađara, Stranke pomirenja i pravde i Narodne seljačke stranke prisustvuje i deo opozicije.

Na sednici su poslanici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije.

Prisustvuju i Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, i samostalni poslanik Miladin Ševarlić koji je došao u narodnoj nošnji.

Na sednicu su i poslanici Zelene stranke Goran Čabradi i Aleksandra Čabraja, poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i poslanik Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović.

Sednici prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je oko 16.15 sati počeo podnošenje izveštaja o Kosovu i Metohiji što i dalje traje.

17:16

Vučić: Sve je bilo završeno 2010, mi smo uspeli ponovo to pitanje da stavimo na sto

Vučić je naveo da je 2010. sve bilo završeno i gotovo, a da se, od kad je na vlasti, uspelo u tome da se to pitanje (Kosova) vrati na sto, ne sa velikim šansama, kako je rekao, “ali da se nešto pitamo”.

Vučić je rekao da je najteže u pregovorima bilo oko pitanja energetike, i da se tu pokazalo licemerje međunarodne zajednice.

Govoreći o ZSO, rekao je da su želeli da veze Srba na jugu Kosova sa severom vežu. Tražili smo nadzorne funkcije, izvršna ovlašćenja, oni su odustali od svega i jednu jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma nisu ispunili, jer su im velike sile rekle – vama je dozvoljeno da ne ispunite, naveo je.

“Prošlo je 200 dana od kad su nam uveli takse, i niko se ne sekira”, dodao je. Naveo je da se danas priča i o Velikoj Albaniji, a da svi ćute, a da bi bili dvostruki aršini i sasvim druga priča da se pomene nešto slično između Srbije i RS.

Vučić je naveo da je 2017. godine na Kosovu živelo 94.998 Srba, a da ih je danas za 2.000 manje.

Od tog broja 47,1 odsto je na severu, 52,9 odsto na jugu, a procenat se povećava na severu jer je bezbedniji, rekao je Vučić je podnoseći izveštaj o Kosovu u Skupštini Srbije. On je naveo da je Albanaca na Kosovu izmedju 1.162.000 i 1.325.000, odnosno mnogo manje nego što Albanci predstavljajaju.

Vučić je rekao da država pokušava da vrati Srbiju u život i da više nema “glava za gubljenje ni dece za bacanje”.

On je rekao da, čuvajući političku stabilnost i podižući ekonomiju, Srbija uvećava sve druge šanse čak i one da brani nacionalne interese.

Vučić je kazao i da mu nije lepo što mora o Kosovu da razgovara sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali da misli da je Tačiju ipak gore što mora da razgovara sa njim.

“Gore je Tačiju da razgovara samnom nego meni sa njim, ali moram da razgovaram ne zato što mi je lepo, nego jer volim svoju zemlju”, istakao je Vučić.

17:10

Bilbija: Mnogi su tražili objašnjenje od predsednika šta se dešava na Kosovu

Novinar Politike Bojan Bilbija rekao je u Danu uživo TV N1 da je postojala potreba da se održi velika sednica o Kosovu, pošto se pitanje Kosova “potezalo” u parlamentu iz dana u dan.

“Mnogi su tražili od predsednika da objasni šta se dešava na Kosovu, pošto su pregovori u Briselu zapeli, ne krivicom Beograda, s obzirom na sve to sada je neki prelomni trenutak. Glavni razlog za sednicu je težak trenutak u kome se Srbija našla, vidimo kakvi se scenariji dešavaju, formirana je vojska Kosova, oružana sila koja stalno preti da bi mogla da upadne na sever Kosova. To nije po briselskom sporazumu, to je jedna ozbiljna činjenica, tu su i takse…”, rekao je Bilbija.

16:35

Vučić o odnosima kroz istoriju i Miloševićevih 8 godina

Vučić na početku govora iznosi istorijske podatke, kroz koje je ilustovao i analizirao odnos Srba i Albanaca.

Vučić je kazao da Srbi posle 1389. godine opet vladaju tim prostorom od 1912. i Balkanskih ratova do, uslovno govoreći, 1999. godine i Kumanovskog sporazuma od kada kako je rekao, Kosovom i Metohijom upravljaju Albanci i deo medjunarodne zajednice koji je podržao kosovsku nezavisnost.

On je kazao da je po procenama iz 1455. godine na teritoriji današnjeg Kosova i Metohije živelo oko 98 odsto Srba a da su 1871. Srbi činili 32 odsto stanovništva a “Arbanasi” kako je rekao, 64 odsto.

“Posle srpsko-turskih ratova i Berlinskog kongresa došlo je do velikog i teškog progona Srba. Tada najdramatičnije gubimo u broju Srba na Kosovu i Metohiji i po prvi put 1890. godine Arbanasi predstavljaju većinu u Kosovskom vilajetu sa 48 odsto”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da je od 1961. do 1991. godine broj Srba na Kosovu i Metohiji smanjen sa 27 na 11 odsto.

“Po podacima iz 1961. godine imamo 27 odsto Srba na Kosovu i Metohiji, 1971. imamo 21 odsto a već 1981. imamo 15 odsto Srba. Pad broja se nastavlja i 1991. imamo 11 odsto Srba na Kosovu i Metohiji, više nego duplo u tih 30 godina smo izgubili”, rekao je Vučić.

On je naveo da je bilo mnogo grešaka komunističkih vlasti.

“Za samo osam godina Miloševićeve vlasti došli smo do sukoba i suštinski do gubitka suvereniteta”, istakao je.

U Rezoluciji 1244 ima dobrih i loših strana, samo što se mi ne osvrćemo na loše, a jedna od tih je da su naše snage vršile teror, i da se zbog toga zahteva u njoj da se povuku snage, rekao je u izlaganju Vučić.

Mi smo 1999. poraženi u neravnopravnoj borbi, potpisana je delimična politička kapitulacija, povučene su naše snage, mi smo se pravili kao da se ništa nije desilo, 2004. nismo reagovali, 2008 smo reagovali – izašli smo na ulicu jedno veče, a od 2008. do 2010. mi smo dali pravne argumente kroz presude Haškog tribunala prištinskoj strani, naveo je. Zatim je nabrojao dokumente potpisane do 2011. i uspostavljanje prelaza Brnjak. Zatim je naveo da je nakon teških pregovora potpisan 2013. Briselski sporazum – kako je rekao, prvi sporazum o principima koji vode ka normalizaciji odnosa, nabrajajući i postignute dogovore nakon toga.

Kazao je da postoje dva različlita scenarija kad su u pitanju odnosi sa Albancima – da do normalizacije dođe ili zamrznut konflikt odnosno zamrznut konflikt prekidan sukobima, koji bi, kako je ocenio, bio katastrofalan scenario za naša dalja demokratska kretanja.

“Posao mi je da saopštim istinu”

Predsednik Srbije je izjavio da mu je kao predsedniku posao da ljudima saopšti istinu o svim bitnim stvarima, pa i o Kosovu, ali da to ne znači da se neće boriti za srpski narod koji tamo živi.

“Istinu. Ponekad gorku, ponekad neprijatnu i ma kakva bila, ali istinu. Ali nemojte ni za trenutak da pomislite da neću da se borim za naš narod na Kosovu i Metohiji. I to više od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju. I koji bi da za Kosovo ratuju tudja a ne njihova deca”, rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije.

On je zahvalio svima koji su došli na sednicu jer žele da razgovaraju odgovorno o ozbiljnom i teškom problemu, i to ne samo problemu za Srbe na Kosovu već i za sve gradjane Srbije i celinu srpskog naroda.

Vučić je dodao da svi treba da se pitaju da li Srbija može da računa na međunarodnu pravdu po pitanju Kosova, kada je upravo protivpravno bombardovana zbog Kosova 1999. godine, kao i da li ima pravo da pravi neprijateljstvo sa onima od kojih zavisi budućnost Srbije.

Pomenuo je i pojedine koji su, kako je naveo, pokušali da ga spreče da uđe u Skupštinu, ali je to ocenio kao slab pokušaj, pa nije želeo da mu pridaje pažnju.

16:19

Incident pred sednicu – Šešeljev auto “izgurao” poslanike Dveri

Ispred Skupštine Srbije danas je, pre početka sednice, došlo do incidenta kada je vozilo sa predsednikom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem izguralo poslanike Dveri koji su ispred parlamenta došli da sačekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šešeljev automobil je “izgurao” poslanike Dveri i njihov transparent na kojem je pisalo “Danas izdaja – sutra robija”, javlja reporterka N1.

16:12

Vučić dočekan aplauzom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Skupštinu. Njegov dolazak pozdravljen je aplauzom.

Sednici prisustvuje 156 narodnih poslanika, konstatovala je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Veći deo opozicije, kako je i najavljivano, ne prisustvuje sednici. Narodni poslanik Đorđe Vukadinović, član  Poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije prisustvuje sednici.

Kako je saopštila Gojkovićeva, sednici, uz članove Vlade, prisustvuju i članovi diplomatskog kora.

16:04

Poslanici Dveri “dočekuju” Vučića, doneli transparent

Predsednik Dveri Boško Obradović i nekoliko poslanika tog pokreta okupilo se ispred ulaza u Skupštinu Srbije, neposredno pred početak sednice parlamenta o Kosovu, kako bi sačekali dolazak predsednika Aleksandra Vučića.

Oni su razvili transparent na kojem piše “danas izdaja – sutra robija”.

15:37

Sednica bez dela opozicije

Večernje novosti javile su da će u uvodnom govoru predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti detaljnu analizu sadašnjih odnosa Srba i Albanaca, što će trajati, prema navodi lista, oko tri sata.

Na sednicu nije došao deo opozicije koji i dalje bojkotuje rad parlamenta i koji ističe da je sednica o Kosovu smo “još jedna prevara” aktuelne vlasti i “fingiranje dijaloga”. S druge strane, vladajuća većina ocenjuje da će opozicija koja ne dođe na sednicu pokazati da joj nije stalo do Kosova.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da poslanici opozicije bojkotuju sednicu o Kosovu, jer “nemaju šta da kažu”.

Poslanici stranaka koje čine opozicioni Savez za Srbiju (SZS) ranije danas su zvanično potvrdili da neće učestvovati, ocenivši da će to biti “farsa”, “rijaliti program” i “psiho drama”.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP), koja je deo SzS, Borko Stefanović rekao je u Novom danu TV N1 da bi sve potpisnice Sporazuma sa narodom trebalo da ga se drže i podseća da u njemu piše da će opozicija bojkotovati rad parlamenta. Naveo je da je otići na sednicu – isto kao otići po porciju uveda.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da će sednica biti “tragični vodvilj” u kojem će se smenjivati “salve laži, optužbi i uvreda i banalne propagandne poruke” oblikovane na osnovu poslednjih istraživanja javnog mnjenja.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, s druge strane, kaže da bi opozicija ostvarila veći efekat da je prihvatila da učestvuje u današnjoj skupštinskoj raspravi o Kosovu i Metohiji, ali dodaje da je odustao od ideje da prisustvuje sednici “iz solidarnosti” sa većinom opozicionih stranaka.

Na današnjoj sednici nećemo saznati ništa novo, ona je zakazana samo iz unutrašnjih političkih razloga, ocenio je u Novom danu Dragan Janjić, glavni urednik novinske agencije Beta. “Možda ćemo od poslanika i od Vučića saznati nešto novo o lošim karakteristikama opozicije ili tako nešto, ali o Kosovu – ne”, smatra on.

Rasprava bi mogla da potraje i dva dana, a vladajuća Srpska napredna stranka tražila je da se udvostruči vreme za raspravu, odnosno da umesto pet sati poslanici za raspravu imaju deset sati.

Pošto izveštaj usmeno podnese predsednik Srbije počeće rasprava, a na kraju će izveštaj o Kosovu biti stavljen na usvajanje.

Izveštaj Kancelarije za KiM i kritike opozicije

Vladina Kancelarije za KiM je skupštini poslala izveštaj. U tekstu, koji možete pročitati OVDE, na 82 strane je, u najvećem delu, i izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i realizovanim projektima i pomoći upućene srpskom stanovništvu, a objavljene su i fotografije renoviranih škola, bolnica…

Opozicija je ocenila da je izveštaj “sraman”, da nije podnet plan za budućnosti niti ciljevi delovanja već je samo navedeno šta je Vlada Srbije radila odnosno u šta je ulagala finansijska sredstva, a da je što se tiče pregovora sa Prištinom samo hronološki pobrojano ono što je javnosti već poznato.

U izveštaju kancelarije dostavljenog Skupštini je, između ostalog, ocenjeno da je Srbija odabirom mirnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima sa Prištinom napravila “svojevrsno strateško iznenađenje”. Ocenjeno je i da pregovarački proces i primena dogovora u osnovi nisu u interesu Prištine i da upravo zato Priština nastoji da ih u potpunosti uruši i podseća se da još nije formirana Zajednica srpskih opština što je bila obaveza Prištine.

U izveštaju se navodi da je dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane koja je u periodu pregovora uspela da očuva mir na Kosovu i šire. Ističe se i da je angažovanje Srbije u dijalogu uspelo da “delimičmo amortizuje beskompromisan stav podržavalaca takozvane nezavisnosti Kosova i da oni više ne smatraju da je kosovska nezavisnost naprosto završena stvar”.

U izveštaju je ocenjeno i da je “Srbija uspela da u potpunosti zaštiti svoje interese u pokrajini” i u kontekstu evropskih integracija “bez davanja suštinskih ustupaka”.

“Uprkos kritikama vezanim za navodnu predaju srpskih interesa na severu Kosova, na tom prostoru Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama i ta njihova dominacija je priznata i od Prištine i medjunarodnog faktora”, piše u izveštaju.

Od 2013. godine bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih je 24 na visokom političkom nivou, a sporazuma i dogovora potpisanih na političkom, tehničkom, i ekspretskom nivou bilo je ukupno 45, navodi se u izveštaju.

Navedeno je i da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosovu.

“Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće”, ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.