Foto: Twitter

Posle sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, Vučić je novinarima rekao da će večeras na konferenciji AIPAC, na kojoj će govoriti pred 20.000 ljudi, pokušati na najbolji način da predstavi odnose Srbije sa Izraelom i sa SAD.

„Ovo je verovatno najvažniji događaj na kojem sam bio ili na kojem ću biti. U Srbiji ne razumemo značaj tog skupa. Nadam se da ćemo uspeti ono što ni ja nisam umeo pre 15, 20 godina, a dobar deo naše javnosti ne ume ni danas, da sagledamo koliki je značaj SAD i Jevreja u svetu i značaj dobijanja podrške i od SAD i od Izraela. Ako malo pomerimo te stvari, biće to veliki uspeh“, kazao je Vučić.

On je naveo da će večeras govoriti „pred skoro 20.000 ljudi, predstavnika Jevreja iz SAD i celog sveta“ i dodao da je AIPAC „najmoćnija i najsnažnija organizacija na svetu, ne samo lobistička“, jer su tu, kako je rekao, „ljudi koji sublimiraju svu ekonomsku i političku moć savremenog, posebno zapadnog sveta“.

„Besmisleno je očekivati da će SAD menjati stav o Kosovu, ali možemo da pokušamo da predstavimo Srbiju na drugačiji način i da imamo mnogo bolje odnose sa SAD“, dodao je Vučić.

On je naveo da se delegacija Srbije u Vašingtonu suočava „s kampanjom koju su Albanci poveli preko filma jednog Hrvata, neki bi rekli hrvatskog ekstremiste Jakova Sedlara koji je pokušao da prikaže Srbe u negativnom svetlu tokom Drugom svetskog rata“.

„Prikazao je kako je Nedićeva vlada progonila Jevreje, bez istorijskih činjenica i stvarnih podataka, a kako su ih Albanci muslimani spasavali od Srba. Iako su im se potkrale velike greške u filmu, oni taj film puštaju sutra i u Njujorku i u Vašingtonu i pokušavali su da spreče da se glas Srbije čuje na AIPAC-u“, rekao je Vučić.

On je kazao i da je mnogo novca „davano sa jedne druge strane da se ne pominje reč Jasenovac na različitim manifestacijama“.

„Ovo je prilika da govorim o stvarnom odnosu Srba i Jevreja i koliko su nam sudbine bile bliske u prošlosti. Iako sa njihovim holokaustom ništa ne možete da poredite, Jasenovac je naša zajednička sudbina, jedan od pet, šest koncentracionih logora čiji je naziv ispisan u Jad Vašemu tako da to svaki Jevrejin u svetu zna“, naveo je Vučić.

On je rekao da je s Palmerom imao „dobar sastanak“ na kojem su razgovarali o svim važnim pitanjima iz regiona i dodao da SAD pokazuju „sve veću zainteresovanost“ za probleme u čitavoj Jugoistočnoj Evropi.

Vučić je kazao da po pitanju kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbe i BiH Palmer misli isto što i specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel.

„Zahvalan sam obojici na otvorenosti i iskrenosti, oni smatraju da je važno da budu ukinute takse kako bismo mogli da razgovaramo o suštinskim pitanjima. Suštinskih političkih razgovora Beograda i Prištine o statusnim pitanjima nema dok ne budu ukinute takse“, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da još ne zna da li će se u Vašingtonu sastati s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem pod pokroviteljstvom Grenela, o čemu postoje spekulacije, jer „čeka rezultate oko ukidanja taksi“.

Vučić se novinarima obratio uoči sastanka s izvršnim direktorom američke Medjunarodne korporacije za razvoj finansiranja Adamom Belerom.