„Ti razgovori nisu jednostavni. Veliko je interesovanje nemačke vlade za razgovora sa Srbijom. U prva tri meseca smo za 26 odsto uvećali trgovinsku razmenu. Nemačka postaje neuoporedivo najznačajniji partner. Bilo je razgovora koji nisu bili laki. Gospođu Berbok izuzetno poštujem, ali ne možete uvek da izaberete lak put“, naveo je Vučić.

On je naveo i da je sa Šolcom pričao o energetskoj diversifikaciji, ali da tek za dve godine mi možemo da završimo mogućnost da nešto dođe do Srbije odnekud, ali je pitanje šta da dođe.

“Mi radimo takozvani bugarski interkonketor. To ne pada sa neba. Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa, mi imamo 100 odsto. Mi imamo problem i sa gasom i sa naftom. Energenti nam postaju ogroman problem, sa Rusima krećemo u pregovore posle 10. oko cene gasa. Sa naftom imamo više problema. Poslednjih mesec dana nam je izvor ruska nafta, zato što je jeftinija na tržištu, do sada je to bila iračka”, naveo je Vučić.

On je rekao da ne možemo da idemo protiv Nemaca, te da su pet od 15 najvećih izvoznika nemački.

“Kada pogledate u 100 fabrika, nije 30, nego 50 su nemački. Borićemo se. Podvlačimo crte i za linije i za poljoprivredne proizvode i energente. Sa Britancima pregovaramo oko gradnje skladišta nafte”, izjavio je Vučić i dodao da imamo najjeftiniju struju u Evropi, najjeftiniji hleb, ulje…

“Nije pitanje da li ćemo da preživimo, nego kako. Sa velikim i teškim ranama ili modricama”, dodao je on.

Vučić je naveo da su veliki pritisci.

“Srbija se nalazi na evropskom putu i neće da se okreće nigde drugo. Srbija je vojna neutralna i biće vojno neutralna. Mi smo treći dan napada na Ukrajinu saopštili strateške stavove. I koliko god bili teški i komplikovani za braniti pred svima, koji vas teraju da budete deo čopora na bilo kojoj strani, 71 dan je Srbija na istoj poziciji. Ja nisam skrivao našu poziciju, govorio sam na pristojan način”, reko je Vučić i dodao da će sutra govoriti o svim posledicama, problemima sa kojim će se suočavati i našim odgovorom na to.