Foto: BETA

Najveći pravoslavni praznik je, kaže Vučić, vreme za praštanje, mirenje, vreme da kao narod pokažemo jedinstvo, “ne vređajući i ne provocirajući”.

“Iako je privatna poseta, najaviću je”

Predsednik Vučić je rekao da njegov odlazak u Crnu Goru nije zvanična niti radna poseta, ali da će svakako pokazati poštovanje prema državi Crnoj Gori i najaviti kakve su mu namere i koliko će se zadržati.

Vučić je na reakcije iz Crne Gore rekao da za privatne posete ne postoji obaveza da se najavljuju.

“Imajući u vidu trenutak, pokazaću poštovanje prema crnogorskoj državi i svakako ću najaviti dolazak, kakve su mi namere i koliko ću da se zadržim”, objasnio je Vučić.

Dodao je da ne treba misliti da se Milo Đukanović i članovi crnogorske vlade svaki put kada dolaze u Beograd najavljuju, a bilo je takvih dolazaka 50 puta, a u zvaničnoj poseti neki su bili dva do tri puta.

Ne planira da drži političke govore.

“Suština je da mi razumemo da živimo u različitim državama, da poštujemo te države, ali važno je da pripadamo istom rodu i narodu, da moramo da pokažemo jedinstvo. Idealno vreme da se to pokaže je sada”, naglasio je Vučić gostujući na Pinku.

“U svakom slučaju to je moja želja i namera da budem zajedno sa našim narodom kada mu je teško. Predsednik Srbije sam ne da bih išao po stadionima, halama, da se radujem našim uspesima u sportu i da se kitim tuđim perjem, već da rešavam teške i važne probleme, da budem sa našim narodom kada mu je teško”, dodao je Vučić.

Istakao je da nema razlike između Srba ma gde živeli, da nema razlike između njegovog oca iz Ćipuljića, majke iz Bečeja ili njega koji ceo život živi u Beogradu i Srbina u Bijelom Polju, Banjaluci ili bilo gde drugo.

Vučić je rekao i da se začudio kada je video koliko histeričnu kampanju vode brojni mediji protiv njegovog dolaska u Crnu Goru.

Podsetio je da je Božić dočekao i u zagrebačkoj Sabornoj crkvi i Gračanici.

“Nikada našem narodu nije bilo lako u Gračanici i Zagrebu. Srpski narod je narod kojem pripadam i želim da pokažem tu vrstu jedinstva”, istakao je Vučić.

“Neću sada da odgovaram na uvrede Amfilohija”

Ne želim javno da odgovaram na uvrede, niti protiv vladike Amfilohija, šta god govorio o meni, već da budem uz svoj narod u Crnoj Gori i sve što sam imao da kažem rekao sam pred Saborom SPC, u lice, kako to rade časni ljudi, izjavio je Vučić.

“A da govorim sada protiv vladike Amfilohija ili bilo koga drugog neću, šta god da priča o meni, nijednog slova neću da kažem. Želim da budem uz svoj narod, a ne da se borim za pobedu svoje sujete nad onim onima koji su danas progonjeni u Crnoj Gori”, poručio je Vučić.

Takođe, Vučić je poručio je da je Božić vreme praštanja i da ne želi na bilo kakav način da utiče na razjedinjavanje srpskog naroda.

“Sve što sam imao da kažem, rekao sam im u lice na Saboru i da odgovaram na svako pitanje”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da narod treba da se priseti uloge svakog od nas i 2006. kada se odvojila Crna Gora i 2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

“Marković iznosi neistine, nikog nismo ugrozili”

Predsednik Vučić izjavio je da je zgrada ambasade Crne Gore tokom jučerašnjeg protesta bila zaštićena i da crnogorski premijer Duško Marković iznosi notorne neistine o tom događaju, kao i kada kaže da je ugrožena nezavisnost Crne Gore. 

Vučić je poručio i da Crna Gora ne mora da štiti nezavisnost, jer to niko ne ugrožava, ali i da ne može da uzima srpske svetinje.

“Mi da vam ugrožavamo nezavisnost nećemo, da ratujemo nećemo, da se sukobljavamo sa vama nećemo. Nemojte da lažete svoj narod da vam je ugrožena nezavisnost, vi ste ti koji ste ugrozili svetinje koje nisu vaše, koje ne pripadaju ni MUP ni Vladi Crne Gore, nego narodu i srpskoj crkvi”, rekao je Vučić.

Vučić je to rekao reagujući na tvit premijera Crne Gore, koji je napisao da se sinoć u Beogradu dogodio “još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu CG i CG zastavu”, da je zaprepašćujući odnos vlasti Srbije i da je Crna Gora pred još jednim izazovom odbrane nezavisnosti i slobode.

“Kako je bila ugrožena kada smo štitili ambasadu, što zna i njihov ambasador. To sa zastavom nije nešto za pohvalu i čime možemo da se dičimo, ali kako to da nije bila zaštićena ambasada? Crnogorski premijer govori notrone neistine, ali nemojte da govorimo koliko i šta su radili srpskom narodu i šta rade svakog dana”, rekao je Vučić.

Ambasador Srbije Vladimir Božović pozvan je na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, zbog kako je saopšteno iz Podogorice sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave i “kontinuiranih nasrtaja na crnogorsku zastavu i ambasadu u Beogradu. A uMinistarstvo inostranih poslova Srbije u Beogradu na razgovor je pozvan otpravnik poslova crnogorske amabasade.   

Predsednik Srbije je istakao da je reakcija Markovića preterana i primetio da je ideja crnogorskog premijera možda bila da pred izbore koji slede ujedini crnogorske stranke i da prikažu kao svog jedinog neprijatelja Srbiju.

“Nisu jedanput tako na izborima pobeđivali, a ja mislim da je to neodgovorno”, rekao je Vučić.

Naveo je da tokom jučerašnjeg protesta navijača Crvene zvezde ispred ambasade u Knez Mihailovoj ulici niko nije pokušao da uđe u zgradu ambasade.

“Oni znaju koliko je snaga bilo spremno da sačuva tu zgradu i osoblje”, rekao je Vučić.

Naveo je da je sada Crnoj Gori jedini način da izigravaju žrtve, jer je svima jasno šta su uradili sa Zakonom o slobodi veroispovesti.

“Srbija neće napasti, Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, bratskom Crnom Gorom, jedino što hoćemo je da imamo veće plate”, rekao je Vučić.

Dodao je i pre nekoliko godina Crna Gora imala 150 evra veće prosečne plate nego Srbija, ali da ih danas nemaju.