screenshot : N1

Vučić je istakao da se zbog taksi gubi novac i da je to novac srpskih građana. Napomenuo je i da su takse protivne CEFTA sporazumu.

Tači je izjavio da ne može biti dijaloga ukoliko postoji uslovljavanje tog procesa, kao što, kako je ocenio, Srbija trenutno radi. On je naveo da Kosovo svojim merama, poput taksi, odgovara na “agresivno” ponašanje Srbije, koja blokira članstvo Kosova u UNESKO i Interpolu.

Tači je kazao i da se nada da će na samitu u Parizu biti postignut dogovor i da će biti ostvaren pozitivan preokret. Veruje da rešenje može da bude postignuto tokom ove godine i smatra da bi to rešenje trebalo da bude konačno.

“Naravno, bez granica duž etničkih linija, i to će se okončati recipročnim priznanjem. Znam da će jedan takav sporazum doneti više mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, doprineće i priznanju Kosova od strane pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, ali će i otvoriti put članstva u NATO, EU i UN”, kazao je Tači.

Tači: Cenim ulogu Vučića u Briselskom sporazumu

Tači je predočio da je Briselski sporazum iz 2013. godine imao izuzetan efekat na odnose Srbije i Kosova, jer su integrisani teritorija, pravosuđe, policija i uspostavljena je sloboda kretanja.

“Dobili smo multietničku policiju i carinu uz granicu Srbije i Kosova i sklonili smo barikade koje se bile na severu. Imali smo prvi put izbore na kojima je učestvovala srpska zajednica i izuzetno cenim ulogu predsednika Vučića koji je posetio Srbe i ohrabrio ih da učestvuju na izborima”, naglasio je Tači.

“Ima i drugih stvari koje treba primeniti, Kosovo treba da primeni sporazum o Zajednici srpskih opština u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, ali nažalost Srpska lista nije dozvolila da političari sa Kosova budu deo procesa izrade statuta ZSO”, naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da radi na primeni dela o energetici i integrisanom upravljanju granicama.

On je napomenuo da o pitanju dijaloga sa Srbijom postoji funkcionalno jedinstvo vlasti, a u parlamentu je formiran pregovarački tim.

Govoreći o Tačijevom izlaganju o primeni sporazuma iz Brisela, Vučić je pokazao taj sporazum i naglasio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze, dok Priština nije uradila jedinu stvar koju je trebalo – formirala ZSO.

“Spreman sam da nastavim dijalog sa Tačijem, sa kime god hoće. Nema nikog u ovoj prostoriji, pa čak ni Hašim ne može da kaže da ima nešto što nismo ispunili”, rekao je Vučić.

Tači je tada ponovio da Srbija nije primenila sporazum o energetici i o integrisanom upravljanju granicama, a sprečila je i otvaranje mosta u Mitrovici, dok je Priština samo delimično odgovorna zbog neformiranja ZSO.

Vučić mu je replicirao da u Briselskom sporazumu nema ni reči o mostu u Mitrovici, dok je u jednoj rečenici napisano da će se razgovori o sporazumu o energetici i granicama intenzivirati.

“Nadam se da će nam i današnja diskusija pomoći da održimo mir i nastavimo da radimo više u budućnosti u pokušaju da dodemo da rešenja naših problema”, ocenio je Vučić.

Pitanja postavljala i Ešton

Predsednici Srbije, Kosova i Crne Gore Aleksandar Vučić, Hašim Tači i Milo Đukanović učestvovali su u Bratislavi na panelu posvećenom dijalogu Beogarda i Prištine.

Pitanja panelistima postavila je i nekadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je odala priznanje Tačiju i Vučiću za Briselski sporazum, koji je postignut 2013. godine.

“Slama mi srce kada vidim dokle smo došli, jer smo znali da će posle prvog, svaki naredni sporazum biti sve teži”, rekla je Ešton.

Neka od pitanja koja su postavljana su se ticala primene Briselskog sporazuma, uloge Rusije na Balkanu i buduće uloge visoke predstavnice EU.

Na panelu pod nazivom “Ulaženje u srž dijaloga Beograda i Prištine” koji se održava u okviru GLOBSEC foruma učestvuje i zvaničnica Evropske službe za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

Vučić je u Bratislavi danas razgovarao sa članicom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin, a tokom dana trebalo bi da se sretne sa v.d. pomoćnikom sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, kao i sa senatorom Ronom Džonsonom.

“Znam koliko je važno očuvati mir”

U obraćanju novinarima posle panela, Vučić je rekao da je oslobođen svake vrste pritiska i da, što je veći pritisak, oseća se slobodnije, jer ima odgovornost prema zemlji pošto zna koliko je važno da se sačuva mir. On je rekao da zna koliko je važno da se sačuva stabilnost.

“Znajući koliko je važno da sačuvamo mir, koliko je važno da sačuvamo stabilnost, trudim se da nikada ne predjemo tu granicu i da uvek štitimo naše nacionalne interese”, rekao je Vučić.

On je rekao da su ga pitali o odnosima Srbije i Rusije, uz opasku da drugi mogu da rade šta hoće, a njega pitaju kako ćete vi sa Rusijom. On je rekao da je odgovarao da ga više ne pritiskaju oko toga i najavio da će takodje sutra razgovarti telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao da će tema biti Kosovo, kao i na predstojećem samitu u Parizu, mada će on, kako je rekao, tražiti pomoć za privlačenje nemačkih investicija i za evropski put Srbije.

“Šta može da bude tema razgovora, Kosovo naravno. Pitaću je i za dodatnu podršku i pomoć Nemačke, i za nemačke investicije, ali naravno da će tema biti Kosovo”, rekao je Vučić novinarima.