– Imam veliku bojazan od svega što se nadvilo nad ovim dijelom Evrope. Ne zato što smo mi vodili neodgovornu i neozbiljnu politiku. Upravo smo mi, svojom odgovornošću i ozbiljnošću, osiguravali mir i stabilnost. Svojim ćutanjem, prećutkivanjem i nereagovanjem vodili smo računa da ne ugrozimo Srbe van granica Srbije, prije svega u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj – rekao je Vučić na sjednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Vučić je istakao da nikada nijedna zemlja nije toliko uložila u Republiku Srpsku i pomogla srpski narod u Hrvatskoj kao Srbija.

On je rekao da Srbe mnogi smatraju remetilačkim faktorom i da bi mnogi Srbiju smatrali prijateljem samo kada bi bila slaba i ponižena, na koljenima politički i ekonomski.

– Oni nas optužuju za sve svoje nedaće, oni Republiku Srpsku smatraju remetilačkim faktorom i ne interesuje ih mnogo Dejton. Oni to porede sa Sandžakom, iako Sandžak ni po Ustavu Srbije ni po bilo kojem međunarodnom pravnom aktu nije entitet Srbije. To govori kakav je odnos – rekao je on.

Vučić je naglasio da “Srbija na to ćuti i jedino što traži je da se takmičimo po izgradnji obdaništa, fabrika, škola…”

– Mi dajemo novac. Nazvaće ljudi u Republici Srpskoj te škole i bolnice Srbija. Napravite i vi školu ili bolnicu u Novom Pazaru, Sjenici, ili u Beogradu i nazovite ih Bosna i Hercegovina. Јa ću da ih otvorim. Јoš nijednu nisu napravili, ali su zato uvijek u stanju da nam govore kako smo mi Srbi krivi i odgovorni za sve – zaključio je Vučić.