Republika Palau je 13. država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Predsjednik te republike boravi u Beogradu gdje će se sastati sa Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Srbije kaže da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale nezavisnost Kosova jer su, ističe, postojale različite manipulacije u prethodnom periodu.

“Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme riješili. Ajmo da ih polako rješavamo. Rezultat je da se borimo i pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao oobavljamo odgovorno i ozbiljno. Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom mnogo lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila koji su prilično suprotstavljeni”, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je juče da je razmjena teritorija najbolje rješenje za napredak ka EU i NATO-u i da takav plan ima podršku SAD, EU i Rusije. Vučić ističe da je najprije potrebno riješiti neka “jednostavnija pitanja”.

“Nije nepoznato da smatram da je važno da kompromisnim putem riješimo pitanje Kosova i Metohije, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali, o čemu govorimo kada i dalje imamo takse, koje su anticivilizacijska mjera? Takse koje su donijete suprotne Cefti i SSP-u, za koje je bilo nemoguće pomisliti da će postojati u 21. vijeku?”, upitao je Vučić.

Podsjeća da se na Kosovu stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod.

“Za njih ‘smoki’ ima etničku pripadnost. Što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svijetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština. Plašim se da to govori mnogo manje optimistično od svega onoga što govore albanski lideri. Veliku pažnju ću posvetiti predsjedniku Palaua i razvoju i razumijevanju u našim odnosima. Ali moramo da budemo realni, ozbiljni i odgovorni”, poručio je predsjednik Srbije.

Nije optimističan da će se doći do konačnog rješenja, ali ističe da to ne znači da mu se ne nada i da neće uložiti sve što može da se do rješenja dođe.

Na pitanje da li bi Rusija podržala podjelu teritorije Kosova kao rješenje, Vučić ponavlja da prvo treba riješiti pitanje taksi.

“Pošto misle da je cijelo Kosovo njihovo, kako će oni razgovarati o gubitku makar metra kvadratnog ako nisu spremni da ukinu takse”, pita Vučić.

Poručuje da je spreman za teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne, teške i za Prištinu, ne samo za Beograd.