U razgovorima delegacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Pekingu otvoren je čitav niz novih tema i predloženo mnogo projekata na kojima bi Kina i Srbija mogle zajedno da rade.

Vučić je novinarima potvrdio da se ti razgovori, odnosno predlozi, kreću od izvoza industrijskih ostataka u preradi svinjskog mesa, do saradnje na proizvodnji “letećih automobila”.

“Ima puno ideja o kojima razgovaramo sa Kinom. Od sitnih stvari, kako, na primer, da u narednih šest meseci rešimo pitanje izvoza svinjskih nogu, papaka i svega onoga što se kod nas baca ili ne koristi u dovoljnoj meri. Pa do toga da razmišljamo da im kažemo ‘dajte da vidimo šta ćemo sa tim litijumom i jadaritom u Zapadnoj Srbiji”, rekao je Vučić i nastavio:

“Da vas zamolimo za fabriku električnih autobusa i električnih automobila, do toga da znamo da radite prototip letećih automobila, hajde da probamo da nešto od toga napravimo u Srbiji”, preneo je Vučić posle susreta sa kineskim liderom Si Đinpingom, a uoči nastavka posete Kini, susreta sa premijerom Li Kećijangom i učešća na sastanku “Novih pobednika”, u okviru Svetskog ekonomskog foruma, “letnjeg Davosa” u Tjenđinu.

Srbija već povlači najveća sredstva zahvaljajujući svojim projektima, i to više nisu projekti kao što su bili ranije. “Reč je o preferencijalnim kreditima, a ne komercijalnim, za infrastrukturne radove”, precizirao je Vučić.

Zahvaljujući saradnji s Kinom, nekadašnji giganti, koji su godinama bili problem Srbiji, danas to više nisu, a tokom aktuelne posete bilo je reči sa kineskom stranom i o izgradnji industrijske zone u Smederevu i Borči.

Predsednik je najavio da će sutra u Pekingu biti razgovora i sa Sinopekom, najvećom naftnom petrohemijskom kompanijom na svetu, kako bi se pronašlo rešenje za petrohemijski kompleks u Srbiji.

“Ono što oni znaju to je da mi, uprkos nekada prikrivenim, nekada manjim, nekada većim pritiscima, čuvamo svoje prijateljstvo s Kinom. Oni to poštuju. Srbija je nezavisna i suverena zemlja, koja sama donosi svoje odluke za razliku od nekih drugih. To ima svoju cenu koju plaćamo na nekoj drugoj strani, ali mislim da vodimo dobru politiku”, ističe predsednik Srbije.

Vučić je poručio da Srbija hoće “ekonomski da pobeđuje u regionu” i da se država ekonomski ubrzano razvija.

RTB Bor će, kaže, onog sekunda kada Kinezi otvore rudnik Cerovo i ulože 300 miliona kao i dodatni novac u Majdanpek, to će doneti dodatnih 1,5 odsto rasta BDP-a.

“Pričamo o ogromnim brojevijma. A, da bi ljudi razumeli u Srbiji, 1,5 odsto obično znači da imamo 600 miliona evra godišnje više, koje možemo da potrošimo a da nismo zaduženiji”.

Vučić je poređenja radi, rekao da deonica puta Preljina-Požega, košta 600 miliona evra.