Predsednik Srbije rekao je, bez obzira na to šta Srbija misli po pitanju politike EU prema Kosovu, naša država mora da nastavi mora da nastavi na mnogo reformi na svom evropskom putu.

“Moraćemo da radimo mnogo u oblasti vladavine prava, usklađivanju viznih režima.. Ono što za nas predstavlja problem, a što nosi sve klastere i sva poglavlja jeste usklađivanje naše sa spoljnom politikom EU. Mi na dnevnom nivou razgovaramo o deklaracijama i usklađivanju sa spoljnom politikom EU. Na dnevnom nivou bukvalno. Naravno da postoje ponekad različiti stavovi i da postoje, ne uvek, nepodeljena mišljenja. Međutim, mi nikada nećemo govoriti i izlaziti pred naciju ako nemamo jedinstven stav. Mi mislimo da smo svoju politiku postavili dobro, ali se okolnosti naravno menjaju“, navodi Vučić.

On je rekao da bi voleo da EU i Zapad razumeju poziciju Srbije, ali da to, kako kaže, neće biti slučaj.

„Mi ćemo se ponašati u skladu sa interesima Republike Srbije i verujte da nikome nismo dužni ništa. Oni kojima mi nismo uveli sankcije 230 dana su nama uveli posle tri dana, a da ih niko nije pritiskao. Mi ovo ne radimo što imamo samo korist zbog cene gasa ili zbog toga što će nas podržati u Savetu bezbednosti UN, što je takođe legitiman pristup. Ovo radimo zbog poštovanja Međunarodnog javnog prava i poštovanja sebe. Mi nikome ništa ne dugujemo. Mi znamo šta su sankcije nama radile i sebi dajemo za pravo da takvu poziciju držimo. Do kada ćemo je zadržati? Dok šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da uništi našu poziciju takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost. U ovom trenutku nemamo konseznus oko toga iako postoji ideja. Da budemo iskren i ja sam nešto oprezniji prema promeni politike ili dnevnom reagovanju. Možda će buduća vlada da donese neku drugačiju odluku, ali do sada takvih odnosa nismo imali. Neću bežati od toga da vam saopštim da smo promenili neku odluku ako vidimo da prosto ne možemo dalje i više. U ovom trenutku, mislim da ne ugrožavamo svoje vitalne i nacionalne interese što štitimo našu poziciju”, rekao je on.

Vučić se zahvalio Vladimiru Putinu na tome što je, kako kaže, sprečio da Srbija bude genocidna država u Savetu bezbednosti UN.

„A oko sankcija – dan im nije trebao da ih uvedu, iako ih niko nije pritiskao. To su dobrovoljno uradili. Šta da radite… Izvinjavam se što činjenicama volim da gledamo u oči“, rekao je on.