Kako se navodi u saopštenju, Vučić je  istakao da su sloboda medija i sloboda govora zaštićeni Ustavom i pravnim sistemom. On je u razgovoru naglasio da je Srbija usvojila set medijskih zakona 2014. godine, koji su izrađeni u skladu sa standardima Evropske unije.

U decembru je završen nacrt nove Medijske strategije, na kojoj su sa medijskim udruženjima radili i predstavnici međunarodnih organizacija OEBS i EU komisije.

„Medijska strategija predstavlja najvažniji strateški dokument u oblasti medija, koji ima za cilj da postavi osnovne ciljeve i trasira put za medijske reforme“, istakao je Vučić i dodao da je situacija u Srbiji daleko od idealne, ali da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija.

On je predstavnike Reportera bez granica obavestio o istrazi u slučaju Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i drugih nerešenih slučajeva ubistava novinara. Predsednik Vučić je istakao da postoji visok stepen svesti o neophodnosti rešavanja ovih slučajeva, kao i da za to postoji veliki javni interes.

Predsednik Srbije je, kako se navodi u saopštenju, pozvao predstavnike organizacije Reporteri bez granica da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu.

On je naglasio da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji je inicijator organizacija Reporteri bez granica. Ova deklaracija je predstavljena u Parizu tokom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu. „Srbija podržava principe iz ove Deklaracije i smatramo da bi njeno potpisivanje, takođe, doprinelo poboljšanju kako medijske situacije, tako i sveukupnih demokratskih procesa u našem društvu“, istakao je Vučić.

Na sastanku je konstatovano da je medijska situacija polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji Medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima, ističe se u saopštenju.