Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je američki senator Kris Marfi u svom autorskom tekstu precizno preneo njegove reči “nazovi me za 60 dana i proveri da li sam uradio ono što sam ti rekao da ću uraditi”, ali da se to nije odnosilo na uvođenje sankcija Rusiji.

Odgovarajući na pitaja novinara nakon vojnog prikaza „Štit 2022“ u Batajnici, Vučić je istakao da se tej deo razgovora „ticao jednog specifičnog projekta“, ali nije želeo da kaže o kakvom je projektu reč.

„Računam da biste vi bili najsećniji da ja uvedem sankcije Rusiji, jer to žele svi oni koje ste podržavali, vi i vaš vlasnik“, obratio se Vučić novinaru N1 i poručio da njegova pitanja nemaju nikakvog smisla.

Kada je reč o minama proizvedenim u Srbiji koje su viđene na ukrajinskom ratištu, Vučić je rekao da su mine isporučene ranije, dok nije bilo rata.

“Jel vi hoćete da nam zabranite da se bavimo proizvodnjom mina i oružja, nije to proizvodnja cipelica za baletane, to je oružje, ne razumem šta hoćete od nas, šta nam prebacujete, jel to što smo jedina zemlja koja ne naoružava nikoga, šta je smisao ovog pitanja”, rekao je predsednik novinarima.

Vučić je naveo da će on kao predsednik u narednih pet godina donositi odluke u interesu Srbije.
“Baš me briga za Amerikance, baš me briga za Ruse i Evropljane, makar sam na svetu ostao, samo ću raditi u korist svoje države”, rekao je Vučić.
“Stvarni dijalog smo nekada imali”
Vučić je kazao i da Srbija nema šta dobro da očekuje od razgovora o Kosovu, jer “stvarni dijalog ne postoji”.
“Ne našom željom, ne našom voljom, već željom onih kojima ne pada na pamet ni da razgovaraju kako će da ispune nešto što su potpisali pre 10 godina. Niko ih ne tera na to, ali ti isti koji ih ne teraju, u stanju su nas da teraju i maltretiraju, i naš narod. Od tablica do svega drugog što je potpuno sporedna stvar u Briselskom sporazumu”, rekao je Vučić novinarima u Batajnici, nakon što je prisustvovao vojnim vežbama.
Ocenio je da je cilj da se Srbi sa severa “ili proteraju, ili nateraju da se pomire sa nezavisnošću”, kao i da se Srbija navede na priznanje nezavisnosti.
Prema njegovim rečima, dijalog se sveo na “naredjenja Srbiji koja ona zbog Ustava i pozicije ne može da ispunjava”.
“Uvek sam bio veliki podržavalac dijaloga, ali stvarnog dijaloga. Mi smo stvarni dijalog nekada imali, danas sa Kurtijem taj dijalog uopšte ne postoji”, kazao je on.
Predsednik se osvrnuo i na zvaničnu posetu Nemačkoj i na sastanak sa kancelarom Olafom Šolcem i kazao da očekuje da čuje sve primedbe na ponašanje Srbije, ali i priliku da iznese stav Srbije.
“To je sve što očekujem. Niti posebno loše, niti posebno dobro. Dobra je prilika da ćemo imati neko vreme da iskažemo naše stavove. Da li ćemo time promeniti deo nemačkog stava oko Kosova – nećemo sigurno, da li ćemo time promeniti deo njihovog stava oko sankcija (Rusiji) – sasvim je izvesno da nećemo”, rekao je Vučić.