Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u vezi sa Kosovom i Metohijom treba ponuditi realno rešenje i da realna politika ne može da počiva na mitovima.

On je predstavljajući izveštaj o pregovorima Prištine i Beograda Skupštini Srbije, rekao da na Kosovu i Metohiji, na prostoru koji je srpski i albanski, treba pronaći život za Srbe i ništa manje života za Albance i da se taj težak zadatak mora završiti da bi Srbi “opstali kao država i kao narod”.

“Sve drugo vodi nas ka još jednom povlačenju i gubitku i novoj dozi pustih snova koje niko nikad neće moći da ostvari”, rekao je Vučić na početku predstavljanja “Izveštaja o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini”, koji se odnosi na period od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

Predsednik je rekao da realna politika ne može da počiva na fatazmagorijama i mitovima a to znači i da sopstveni mitovi moraju biti prilagodjeni razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha celog naroda i da bez njih ne bi opstali.

“Moramo da izbegnemo sunovrate i opasnosti koje neretko nismo uspevali da izbegnemo, da ne ginemo zaludu, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i veštačku inteligenciju i pojačamo softversku industriju, i to će dati novi život našem pozitivnom mitu”, rekao je Vučić.

Istakao je da je važno u politici ponuditi ono što je realno i moguće jer od dodovoravanja narodu važnije je da se uradi ono što može.

“Prostor na kojem radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i boljitak oskudne a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ukoliko bismo se služili, gotovo izvesne”, rekao je Vučić u uvodnom obraćanju.

Dodao je da kada je nešto za naciju bolno treba udružiti snage i definisati zajednički cilj zbog kojeg treba prevazići sve razlike i interese, i ocenio da je Skupština Srbije pravo mesto za razgovor o Kosovu i Metohiji.

Vučić: Zakleo sam se nad Ustavom da Srbija nikada neće priznati Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da Srbija “nikada” neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

“Zakleo sam se na Ustav Republike da Srbija nikada neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanja medjunarodnog prava”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici skupštine o Kosovu i Metohiji, on je dodao da se “histerija” medjunarodne zajednice zbog rata u Ukrajini odražava i na borbu Srbije za najvažnije državne interese.

“Državna politika je u prethodnom periodu vodjena izmedju željenog i mogućeg. S tim što su želje gradjana nerealne i maksimalističke, dok su nam mogućnosti veoma oskudne”, kazao je on.

Vučić je dodao da se o problemima koji su “bolni za naciju” mora pristupiti odgovorno definisanjem zajedničkog cilja.

“Narodna skupština je jedino mesto gde se razgovor o ovakvom pitanju (Kosovu i Metohiji) može voditi dubinski”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da na Kosovu i Metohiji mora da se pronadje život i za Srbe i za Albance, kako je naglasio “to je zadatak koji mora da se završi da bi Srbi opstali kao narod”.

“Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize, mi smo dosledno opredeljeni za dijalog. Miran način je jedino rešenje problema, jer bi sukob bio katastrofalan za celu Srbiju”, kazao je Vučić.