“Ovo jeste istorijski događaji jer od 1945. godine svi puevi, pruge, veze komunikacije koje smo imali sa BiH uglavnom su bili loše i kao da je neko narode kažnjavao za ko zna šta”, rekao je Vučić.

Uoči polaganja kamena temeljca za izgradnju prve dionice auto-puta, od Kuzmina do Sremske Rače sa mostom preko Save, Vučić je rekao da je danas prilika da se pokaže da brinući o sebi i svojoj budućnosti, mogu da se urede i međusobni odnosi.

“Putevi su način da prošlost ostavimo iza nas. Danas je prilika da pokažemo da sami možemo da uređujemo svoje odnose”, rekao je Vučić, dodavši da ništa na Balkanu nije toliko potrebno kao putevi, pruge i povezivanje ljude.

Auto-put Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača /granica sa BiH/ – Bijeljina, i Požega – Kotroman /granica sa BiH/.

Dionica Sremska Rača-Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde evra, od čega je oko 220 miliona evra vrijednost izgradnje dionice Sremska Rača-Kuzmin, a oko 830 miliona evra dionica Požega-Kotroman.

Auto-put Beograd-Sarajevo prva je putna komunikacija koja će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi kod Sremske Rače počeli su krajem avgusta, a danas počinju glavni radovi, koji su, prije svega, u vezi sa radovima na mostu, koji iznose 100 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime