Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je svjetlosnim godinama daleko dogovor Beograda i Prištine.

Vučić navodi da to nije našom krivicom i ističe da nije formirana Zajednica srpskih opština, da je Priština je uvela anticivilizacijske takse, samo kako bi oštetili Srbe.

Prema njegovim riječima, albanski lideri, kao i neke zapadne sile smatraju da samo cjelovito Kosovo može da bude nezavisno.

– Јuče smo dobili poruku od Tačija, da je podjela Kosova moguća samo preko njega mrtvog. Takođe, Tači je rekao da je protjerao Milana Radoičića, funkcionera Srpske liste sa Kosova – kaže Vučić.

Vučić ističe da nema crvene potjernice za Radoičićem i da su rekli da su ga protjerali, jer žele da oslabe osrpsku odbranu sjevera Kosova i da čekaju na trenutak povoljan za napad na Srbe na sjever Kosova.

– To je način djelovanja protiv Srba i žele da uzmu Srbe pod svoje skute . Nađite Srbe da se tuku protiv Srba – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da mu je jedan od čelnih ljudi jedne zapadne obavještajne službe saopštio da je pokušano kreiranje slučaja otvorenim laganjem da je Radoičić ubica.

Ponovio je da je zamolio Srbe da ne idu u “kosovsku vojsku” čiji je cilj protjerivanje Srba sa ognjišta.

– Pokaži nam tih 40 Srba, znamo gdje su pritiskali – rekao je Vučić, komentarišući Haradinajevu izjavu da se prijavilo 40 Srba u tu vojsku.

“Imaćemo dovoljno snage da svoju zemlju sačuvamo” 

Predsjednik Vučić izjavio je da bi izlazak Srba iz kosovskih institucija bio krajnja mjera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedina odgovorna strana za cijeli svijet.

– Mi svoju poziciju u svijetu držimo dobro, ako izađemo iz institucija oni će reći da ni Beograd ne poštuje Briselske sporazume – rekao je Vučić.

Kako kaže, u tom slučaju bilo bi jasno da sve što se radilo decenijama u postizanju mira ne postoji i da je otvoreno “bojno polje”.

Vučić kaže da bi trebalo sačekati 45 dana za tu odluku, da bi se vidjelo šta će Albanci da urade sa taksama i da se tek onda hladne glave donose nekakve mjere.

Ponavlja da je cilj da se sačuva mir i stabilnost i dodaje da ima mnogo velikih junaka i u Srbiji, “poput Đilasa i Јeremića”, ali da on nema pravo da se “pravi lud” jer će njega da okrivljuju za sukobe.

– Nemamo dovoljno djece za sukobe. Ako možemo da čuvamo mir, to treba da uradimo, ali ako budemo natjerani, imaćemo dovoljno snage da svoju zemlju sačuvamo – istakao je Vučić.

Vučić je rekao da je bio iznenađen inicijativom i apsolutnim jedinstvom Srba sa juga i sjevera KiM, ali je onima koji smatraju da je trebalo da Srbi još odavno izađu iz institucija poručio da se nagledao junaka i patriota koji “kukaju” kada stigne oko 300 koverata sa pozivom za vojne obveznike koji nisu odslužili vojni rok.

Na pitanje da li ističe vrijeme za dogovor, Vučić jer rekao da on neće potpisati nezavisnost Kosova i ponovio da je potrebno da se ukinu takse kako bi se dijalog nastavio.

– Ne znam šta znači da vrijeme ističe, slušao sam da imamo rok, nema nikakvih rokova, ali što vrijeme odmiče, naši odnosi su sve lošiji i to predstavlja sve veći problem – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da ne misli da Priština ima bezrezervnu podršku Njemačke, ali da vjeruje da imaju podršku.