foto: BETA

Ovim konačnim činom, jasno je da dijaloga Beograda i Prištine više neće biti.

Kao uslov za sporazum sa Srbijom, Priština traži ukidanje rezolucije 1244, svu teriotriju i imovinu koja se na njoj nalazi, suđenje Srbima za ratne zločine, isplatu ratne odštete udio u raspodjeli imovine bivše SFRЈ, te priznanje Srbije. Komentarišući platoformu, Aleksandar Vučić poručuje da Srbija ne pristaje na ultimatume.

– Srbija vam to neće ispuniti neće, sikter bando šiptarska – rekao je Vučić.

Četiri-pet mjeseci unazad, Vučić kaže da je upozoravao Brisel da ako dođe do usvajanja ove platforme da je to kraj dijaloga, iz Unije su mu, međutim, tvrdili da ne samo da neće biti usvojena, nego neće doći ni na dnevni red. Priznaje da je prevaren, ali su kaže, prevarili i sami sebe.

– Time smo mi kvalifikovali da oni jednog dana priznaju nas i oproste nam grijehe. Zamislite kao da mi nismo država pa nam je stalo da nas oni priznaju – dodao je on.

Analiza platforme pokazuje da su Albanci namjerno postavili uslove za koje znaju da nikad neće biti ostvareni.

– Mjesecima traje kampanja, Kada pogledate, ne da to je samo lista želja, to je samo njihova želja kako podignuti tenzije do tog nivoa da srbi počnu da napuštaju Kosovo – naglasio je potpredsjednik Srpske liste Igor Simić

Prmijerka Srbije Ana Brnabić ističe da je ovo treći i završni udarac Prištine i kraj dijaloga.

– Zajednica srpskih opština bila je obaveza Prištine. Oni ništa nisu uradili po tom pitanju. Ova sad odluka je suprotna zdravom razumu, protiv bilo kakvog kompromisa, bilo kakvog dijaloga – navela je ona.

Iz Evropske unije danas nema komentara. Na pitanje novinara da li Evropska unija prištinsku platformu vidi kao udarac i prekid dijaloga, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič je odgovorila, da unija ne komentariše stavove pojedinih strana u dijalogu Beograda i Prištine.