Vučić je rekao da Srbija nije otvorila poglavlje 31 i dodao da kao zemlja na putu ka Uniji, Srbija ima obavezu da se postepeno uskalđuje sa odlukama EU.

„Šolc je bio vrlo jasan i na snažan način je ponovio stavove i zahteve Nemačke. Srbija ima drugačiji odnos i po pitanju Kosova i zato mi imamo mnogo drugih problema, Srbija je bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i imamo drugačiji sentiment prema sankcijama. Dobro smo razumeli poruku Nemačke i o tome sam temeljno razgovarao sa kancelarom. Ono u šta nema sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu i bićemo čvsrto opredeljeni za taj put, iako anekte pokazju da nije najpopularniji, rukovodstvo Srbije će podržati taj put“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, bilo je reči o dve velike teme.

“Jedna se tiče odnosa prema ratu, ukazao sam na opredeljenje Srbije o prirodi tog sukoba, dva puta o važnim glasovima u UN i OEBS-u, govorio sam o problemima sa kojima se Srbija suočava i ključno pitanje, a to su regionalni odnosi. Imali smo otvoreni razgovor i zahvalan sam Šolcu na tome. Ne mislim da je jedna strana krivac za probleme u Bosni i Hercegovini, ali ono što sam obećao Šolcu, to je da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema, a kada nešto obećamo, svoju reč držimo i što se toga tiče Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost. Nisam želeo da komentarišem bestidne tvrdnje nekih da će Srbija da izazove sukobe”, rekao je.

Predsednik naglašava da je Nemačka najveći trgovinski partner Srbije.

“Važne reči kancelara Šolca koji je u više navrata ponovio da je uveren u evropsku budućnost Zapadnog Balkana i pokušaću da ga citiram jer su bile pozitivne reči, da EU nije u iluziji ili fatamorgana, to je čini mi se veoma pozitivnim, ne samo rečenica, nego važno obećanje za sve ljude na Zapadnom Balkanu”, kaže Vučić.

Poručuje da veruje da će biti snage da se dođe do određenog napretka u dijalogu s Prištinom.

“Daćemo sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju. Za sve koji govore da Srbija nekog ugrožava, reč je o bestidnoj neistini, to sam rekao kancelaru i to ponavljam, a da li govorim ja istinu ili neki drugi, vreme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira kancelar. Ja mislim da naša reč nešto znači i da svi dobro razumeju ko govori istinu. Kada čujete koje su teme u pitanju, razgovor nije lak, kada razgovarate s Nemačkom, morate da imate najveću dozu ozbiljnosti, Šolc je učinio sve da imamo fer razgovor, nadam se da ću uskoro moći da pokažem gostoljubivost srpskog naroda u Beogradu”, rekao je predsednik Srbije.

Šolc se ranije sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, sa kojim je razgovarao o viznoj liberalizaciji za Kosovo, situaciji u regionu i saradnji. Na poziv nemačkog kancelara, u Berlinu boravi i specijlani predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

Na inicijativu Šolca, večeras će biti organizovana radna večera, kojoj će prisustvovati Lajčak, Vučić i Kurti. Na večeri bi trebalo da budu i specijlani nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin i jedan od Šolcovih savetnika.