– Zahvaljujući njegovom angažmanu, molbama i molitvama, nije bilo zađevica, sukoba među Srbima istočno i zapadno od Drine. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikada u svojoj istoriji i pritom nikoga od drugih naroda ne ugrožavajući – rekao je Vučić u besjedi pored odra patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save.

Prema njegovim riječima, patrijarh Irinej bio je zaslužan za kulturu sjećanja među Srbima.

– Danas zahvaljujući njemu govorimo više nego ikad o junacima sa Košara. Šest godina ima kako sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, ne plašeći se da kažemo istinu bilo kome u svijetu – naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve, Boga, ljubav i Srbiju i cjelokupan srpski narod.

On je istakao da je patrijarh Irinej preminuo sa brigom za sudbinu srpskog naroda u Crnoj Gori, te da nije prihvatao podjelu ljudi po Avnojevskim šavovima, iako je poštovao svaku od tako priznatih novostvorenih država.

– Najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija. Po tom pitanju postupao je racionalno tražeći načina da sačuvamo ili bar ne priznamo ni na koji način nezavisnost samoproglašenog Kosova. Vjerovao je u narastajuću snagu srpske države i u pravedno rješenje – rekao je Vučić.

Ocijenio je da je Irinej bio veliki patrijarh, pomirio i ujedinio podijeljenu crkvu u Americi i izborio se za povratak oduzete imovine, uspostavio partnerski odnos sa državom, dijalog sa Vatikanom i ubijedio papu Franju da Alojzije Stepinac nije svetac.

Vučić je istakao i da je patrijarh Irinej završio Hram Svetog Save – “san devet srpskih patrijaraha”.