Sastanak je trajao oko četiri sata. Vučić je za TV Pink rekao da je današnji sastanak bio dokaz istinskog prijateljstva francuskog predsednika prema Srbiji i posvećenost rešavanju problema na Zapadnom Balkanun.

„Srećan sam što predsednik Makron razume potrebu Srbije, težinu pozicije Srbije, nadam se i verujem da mnogo toga možemo zajedno da uradimo. Mislim da smo pokazali neverovatnu srdačnost, doživeo sam stvari koje nisam ni sanjao. Predsednik Makron me vodio u vinski podrum Jelisejske palate, što mislim da ne samo niko sa Balkana već i iz Evrope nije imao priliku da to vidi. Obavili smo u dva navrata razgovore u četiri oka“, naveo je.

Najviše smo govorili o odnosima Beograda i Prištine, rekao je Vučić i naveo da je govorio sve ono što je pozicija Srbije. „Istovremeno smo to povezivali sa evropskim putem Srbije, verujem da ćemo imati podršku Francuske na evropskom putu“, rekao je Vučić, dodajući da veruje da će biti izmena i novih pristupa baš zato što smo „mi prihvatili promenu metodologije“. On je dodao da do kraja godine očekuje i da neka nova pitanja budu otvorena.

Vučić je podsetio da će sada poglavlja biti grupisana po klasterima i izrazio uverenje da može više poglavlja da bude otvoreno, i to u jednoj godini, nego prethodne četiri godine.

Naveo je da je razgovarano i o bilateralnim odnosima i konkretnim projektima. Rekao je da je razmena sa Francuskom tokom 2019. godine bila dva i po puta veća nego 2010. godine, da je pretprošle godine bila 1,2 milijarde evra razmenu.

Razgovarali smo o metrou i mislimo da do kraja godine krenemo na građevinskim radovima te prve linije – od Mirijeva do Železnika, koja će povezivati pet opština, rekao je Vučić. Vučić je dodao da će paralelno s tim radili drugu liniju – gde bi Mirijevo povezali sa Ustaničkom pa preko Slavije, Beograda na vodi, Sava centra do stadiona Zemuna i Novosadskog puta. „Međutim, predvideli smo i treću liniju koju ćemo da gradimo od Bloka 72 preko centra Novog Beograda i da ga spajaju sa centrom Beograda. I to ćemo sve da uvežemo sa brzim vozom“, rekao je Vučić.

Beograđani će moći da biraju kakve vozove u metrou žele da vide, dodao je.

Vučić veruje da će se prva linija završiti pre kraja 2027. i početkom 2028. a da obe linije budu završene do 2030. dodajući da bi to bio fantastičan uspeh, a da bi Beograd time rešio sve svoje probleme.

Pričali smo i vojno-tehničkoj saradnji, ali o tome ću vas upoznati drugom prilikom, rekao je Vučić.

Vraćajući se na dijalog sa Kosovom, kaže da poštuje izaslanika Miroslava Lajčaka, ali da je za razgovor potrebno dvoje. Verujem u značajnu ulogu predsednika Makrona i Francuske, dodao je.

Upitan o tome što je Izrael potpisao sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Prištinom, Vučić kaže da je to očekivano, već šest meseci. „Mi smo se borili, i zato to nismo hteli da potpišemo u zajedničkom sporazumu sa Albancima i Amerikancima nego smo pravili svoj sporazum, jer nismo hteli to da podstičemo. Izrael je odabrao da mu je Amerika važnija, neće to sjajno uticati na naše odnose i nismo srećni zbog toga, ali to otvara neke druge perspektive o kojima sada ne bih da govorimo. Sad probajte da nađete neku od muslimanskih zemalja koja će da prizna nezavisno Kosovo. Ja vam kažem – nećete naći nijednu“, rekao.

Vučić je rekao da ostaje da se vidi „da li će da puste da se pravi pruga Priština – Merdare, a ne pruga preko Kosovske Mitrovice“, rekao je i dodao da za taj deo ka Merdaru nisu, kako kaže, u Prištini zainteresovani, jer je, navodi, trik u tome  što „tu nema srpske železnice koje bi mogli da uzmu“.

Drugo je pitanje pitanje Gazivoda, kaže. Naveo je da je Metju Palmer upirao svom svojom snagom da se završi sporazum Prištine sa Izraelom. „Sad ćemo da vidimo, genije, hoćeš li da budeš za to da podelimo energetske resurse sa Gazivodama, jer sada nemamo ništa od Gazivoda, nulu… Osim toga da se kupamo i još ponešto da snabdemo Zubin Potok i na severu Kosova, ništa od toga nemamo. E sada da vidimo kad ćemo da podelimo energetske resurse, u skladu sa Vašingtonskim sporazumom i da li ćete to da poštujete. I, ono što je najvažnije – da vidimo kada ćete da uđete u Mini Šengen, da Srbi mogu da uđu sa bilo kojom ličnom kartom, kojom hoće, i obrnuto, ali da nas više ne onemogućavate nas i naš narod koji živi na KiM, da mogu slobodno da se kreću i da ih ne ometate, pa da vidimo da li ćete da poštujete Vašingtonski sporazum“, kazao je Vučić.

A mi ćemo, u skladu sa novonastalim okolnostima da gradimo odnose sa jevrejskom državom, rekao je Vučić.

O vakcinama i Luj Vitonu

Na pitanje šta je predsednik Makron rekao o nabavci vakcina, Vučić je preneo da je u dva navrata rekao da smo „pametno postupili“. „Ne znam da li smo pametno postupili, ali znam koliko smo se borili, radili, trudili, još nam mnogo napornog rada predstoji“, rekao je i dodao da će biti zadovoljan tek kad bude vakcinisano tri miliona ljudi.

Vučić je naveo da je sa Makronom pričao o tome da dođe Luj Viton u Srbiju. „Ja se ne razumem u tu modu, ali kažu kad dođe Luj Viton svi dolaze, onda ćemo privući 200 do 300 hiljada stranaca svake godine. I video sam da je predsednik Makron već obavio razgovor sa Bernar Aronom“, rekao je predsednik.

Rekao je da ga drugi ne interesuju (na pitanje o opoziciji) već da ga interesuje šta „ćemo mi da uradimo“ i dodao je da ima pitanje za svoje ministre – zašto nisu završili sporazum sa Velikom Britanijom, kad su znali da ide Bregzit i što mu nisu rekli to. „Biće posledica svakako, samo ćemo videti u kom trenutku“, rekao je i dodao da je posledica da počnu i da rade.

„Imamo sa Britanijom razmenu 600 miliona evra, to što nemamo sporazum će da se odrazi negativno na bruto domaći proizvod od 0,1 do 0,2 odsto“, rekao je i naveo da srpske firme sada „moraju da čekaju na sporazum“.

Poseta je bila odlična, Makron dolazi u septembru, oktobru, biće to velika poseta i biće mnogo ugovora potpisano, rekao je. Dobre vesti iz Francuske, ali insistiraću – ili ćete da radite ili idite – i to se tiče onih sa ministarskim i direktorskim funkcijama, zaključio je.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime