Foto: Tanjug/Tanja Valič

“Mi smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet i razvoj. Nikome nećemo da dozvolimo da ugrozi našu nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost i pravo da odlučujemo o svojoj budućnosti“, rekao je Vučić koji je proglasio otvorenim 141. zasedanje IPU.

On je istakao da je Srbija vratila pravo da samostalno odlučuje i da se ne pitaju samo velike sile i da neće stati sa tim, da će čuvati i štiti pravo da bude “svoj na svome” i da je najbolji primer za tako nešto zasedanje IPU jer je bez prepreka bilo moguće jedino u Srbiji.

“U ostalim zemljama postoje blokade nekakve za pet ili deset zemalja, kod nas u Srbiji nema prepreka ni za koga od vas koji dolazite iz različiti delova sveta, jer mi smo slobodna, nezavisna, suverena zemlja, koja sama vodi svoju politiku i koja hoće da gradi prijateljstvo sa svima vama zato dobrodošli u Srbiju”, rekao je Vučić parlamentarcima.

Predsednik Srbije kazao je da je ponosan što su predstavnici IPU u Beogradu, jer je taj skup kome prisustvuje 2.000 članova iz skoro 150 parlamenata danas jedan od najznačajnijih među događajima u savremenoj istoriji. On je kazao da u svetu ipak ne važe ista pravila za sve, da neretko odlučuju oni najveći “sa statusom božanskih nacija”, a da su mali narodi ponekad uskraćeni za pravdu i novac i razvoj.

“Čini se da ostajemo odsečeni od ostataka sveta i izolovani, ali danas i sa pravom mogu da konstatujem da se slobodarski deo sveta budi i oseća da su nezavisnost, suverenost i samostalno odlučivnje o ključnim pitanjima nešto za šta moramo da se borimo i izborimo”, rekao je Vučić.

Predsednica Interparlamentarne unije (IPU) Gabrijela Kuevas Baron ocenila je da je glavna misija IPU da promoviše parlamentarnu diplomatiju, koja predstavlja priliku za jačanje veza i snaženje parlamentarnog dijaloga.

“Mi nikad nismo imali veće izazove, nikad IPU nije bila značajnija. Imamo obimnu agendu i želim da iskoristite svaku priliku za diskusiju, razmenu iskustava i učenje jednih od drugih”, rekla je Baron na svečanoj ceremoniji otvaranja IPU.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da su se parlamentarci sveta okupili u Beogradu da učvrste postojeće i izgrade nove mostove saradnje.

“Parlamentarna diplomatija je od suštinskog značaja, a nekada može biti i jedino sredstvo podrške međunarodnom dijalogu”, rekla je Gojković na svečanoj ceremoniji otvaranja 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU).

“Skupština Srbije je u pojedinim aspektima model drugim parlamentima u svetu”, istakla je Gojković.

Gojković je najavila da će po završetku 141. skupštine biti usvojena beogradska deklaracija o rezultatima generalne debate, da će posebno akcenat biti stavljen na Konvenciju o pravima deteta UN i istakla da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala taj zanačajan dokument samo godinu dana posle usvajanja.

Gojković je kazala da će tema na panelima biti i rodna ravnopravnosti i poboljšanje položaja žena, izražavajući uverenost da je ravnopravno učešće žena u društvenim, političkim i ekonomskim procesima nešto što čini svet boljim i humanijim.

Generalna direktorka Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi Tatjana Volovaja ocenila je da je u proteklih 130 godina Interparlamentarna unija bila posvećena suštinskim vrednostima demokratije, podsećajući da partnerstvo IPU i UN traje od 1946. godine.

“Uloga parlementaraca je od velikog značaja i podržavamo vaše aktivno učešće u radu UN. Potreban nam je savremeni pristup multulateralizmu, a uloga parlamentaraca može biti veoma važna u vremenu narastajućeg populizma”, rekla je Volovaja na svečanoj ceremoniji otvaranja.

Učesnicima zasedanja IPU video porukom obratio se i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime