Beograd, 21. avgusta 2022 - Obracanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vucica nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima je razgovarao o pregovorima vodjenim u Briselu. FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs

Vučić je iz NJujorka, gdje učestvuje na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN, potvrdio da dokument čiji su sadržaj objavili albanski mediji postoji, kao i da ga je vidio i pročitao.

On je istakao da je odvio da uzme taj plan od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, te specijalnih izaslanika predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca Emanuela Bona i Jensa Pletnera prilikom njihove posljednje posjete Beogradu.

“Odbio sam da primim taj dokument, znajući šta će sve dalje da se zbiva. Do objavljivanja dokumenta nije došlo sa srpske strane. Kada sam govorio o novoj armaturi dijaloga, ništa nisam slagao, a oni /EU/ su to prvo demantovali da bi za za dva dana kroz izjavu /portparola EU/ Petera Stana to potvrdili”, rekao je Vučić.

Komentarišući dokument koji predviđa da se naredne godine potpiše novi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji treba da uvaži “političko-pravnu realnost Kosova”, ali ne i priznanje od Srbije, do kojeg bi došlo do 2033. godine, Vučić je naveo da neke od tih ideja već slušao.

“Dovoljno sam iskusan da sam znao da ne treba da uzmemj taj papir. Mi da pustimo Kosovo u UN, ne možemo, a o svemu ostalom može da se razgovara”, rekao je Vučić.

On je naglasio da Beograd može da prihvati da je samoproglašeno Kosovo realnost u smislu da u Prištini postoje Vlada i neke institucije, ali ne i da ga prihvati kao dio UN.

“Ako to prihvatimo, više nikada nećete moći da izbacite Prištinu iz UN. Ako je to mali problem, ne znam koji će biti veći. S druge strane, vidite da i Hrvati pišu o tome da će, ako to ne prihvatimo, Vučić i Srbija biti izolovani. Ne mislim da će to biti lako i jednostavno, ali ne isključujem tu mogućnost”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ukazao je da su stvari danas postale prilično jasne, jer je postavljen zid, za koji zapad tvrdi da ga je podigao predsjednik Rusije Vladimir Putin, tako da zemlje moraju da se opredijele da li su sa ove ili one strane tog zida.

“Onima koji ne bi da budu iza zida i zidova, to neće dozvoliti. To dodatno komplikuje našu poziciju po pitanju energetske bezbednosti, snabdevanja hranom i svega ostalog”, upozorio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je riješila da zauzme veoma aktivan stav, tako da će se on uskoro sastati sa predstavnicima zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije.

“Nastavićemo da radimo svoj posao, a oni /Albanci/ rade svoj. I U Vašingtonu je velika borba između nas i Albanaca. Pred nama je vrlo komplikovano vreme”, ocijenio je Vučić.

On je najavio da će na Generalnoj skupštini UN govoriti na engleskom jeziku i da će obuhvatiti pet ključnih tema koje muče građane, kao i o međunarodnom pravu.

“Mi ne razumemo da se u narednih šest meseci bukvalno prave razlike, jer će nakon njih biti oni koji su jedva preživeli, oni koji su preživeli, ali teško oslabljeni, kao i oni koji su u krizi isplivali kao najjači. To će Evropu stvoriti razliku dodatnu između Nemačke, koja će uprkos problemima, otići u nebesa u odnosu na ostale”, ocijenio je Vučić.

Ukazujući na nestašicu hrane, što će uz nedostatak energenata biti glavni problem tokom predstojeće jeseni i zime, Vučić je naveo da je desetak afričkih država, i to svaka od njih, Srbiji nudilo više od 500 miliona dolara samo da kupe hranu.

“Mi to ne možemo da isporučimo, jer moramo da čuvamo hranu. Svet su součava sa ogromnim problemima, o kojima će se razgovarati ovde u NJujorku”, rekao je Vučić.

Govoreći o političkim prilikama u Srbiji, on je najavio da će u narednih šest mjeseci osnovati nacionalni i državotvorni pokret za opstanak i napredak Srbije.

Vučić je odbacio tvrdnje da je šetnju u okviru “Evroprajda” dozvolio nakon naredbe američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila, dodajući da sa njim uopšte o tome nije razgovarao i da, kako je naveo, nikakve šetnje nije bilo, već da je sve trajalo desetak minuta, koliko je policiji trebalo da okupljene sprovede do Tašmajdana, gdje je održan koncert.