Foto: RTRS

On je nazvao licemernim i najdovratnijim lažima pokušajedela međunarodne, albanske i srpske javnosti koji humanitarnu krizu na severu prikažu kao deo neke zavere, ocenivši da je situacija tamo veoma složena

Vučić je u obraćanju javnosti, podsetio da su teškoće sa snabdevanjem počele odmah po uvođenju prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije.

Pucaju na srpske kamione

„Kad vam neko uvede takse od 100 posto taj vam je zabranio trgovinu“, rekao je Vučić i dodao da pošto je Srbija morala da brine o snabdevanju naroda na severu pronalazila je načine da im dostavi robu.

Međutim, Pirština je plenila kamione s robom i maltrletirala vozače iako se od 16 zaplenjenih kamiona s robom u 14 nalazili prehrambeni artikli, a u dva stočna hrana. Na jedan kombi je pucano 11. Juna u selu Jošanica, opština Leposavić, precizirao je predsednik.

Objašnjavajući zašto to Priština radi, i šta je konačni cilj onih koji takve akcije podržavaju, Vučić je rekao da Priština pokušava da kaže da može da ozbezbedi snabdeavanje stanovnika na severu, što su pokušali i dovođenjem kamiona na sever.

„Bio sam ponosan na srpski narod je svih 403 objekta bilo zatvoreno. Potpuno su bili jedinstveni u  protestu i nenasilnom gandijevskom otporu. Pokazali su da su u stanju da se bore metodama kakvim su se Albanci borili protiv nas 80-ih godina“, rekao je predsednik.

Svoje kupuju – tirani!?

Kako kaže, niko albanskim “prodajnim mestima” nije ni prišao jer su Srbi hteli da im pokažu kakvu robu hoće.

Haradinaj je rekao da je prošlo vreme uvoza na silu. Dakle, ako želite da kupujete robu sa određenim geografskim poreklom što je prirodno u celom svetu, vi ste tiranin pa nemate prava na to. Zamislite da mi u našoj zemlji zabranimo da kupite austrijsku robu,  zamislite da mi to kažemo i poslušamo ih kažemo: nema više hrvatskih voda u Srbiji…“, naveo je on .

Zabraniti reč o Račku

Cilj zabrana trgovine je, kako je istakao, da srpsko stanovništvo zaboravi za vezanost za Srbiju i pomire se s time da živi u drugoj državi.

„Drugo, na delu je brutalna zabrana slobode govora. “Verbalni delikt” je najbrutalnije sankcionisan od strane prištinskih vlasti. Ivan Todosijević iz Srpske liste, procesuiran je zato što je izneo politički stav o slučaju Račak, rekavši da je to bila manipulacija i međunarodne i albanske javnosti. Hoćete li zbog toga da hapsite Srbe? Ja to isto mislim o Račku, podignite Interpolovu poternicu protiv mene“, rekao je Vučić i primetio da svako ko živi na Kosmetu po mišljenju prišinskih vlasit mora da bude saglasan da je „Kosovo demokratska tekovina borbe protiv velikosrpske agresije“.

Američke kamere

On je takođe upozorio da je u toku hapšenje, proterivanje i zastrašivanje svih Srba koji im se suprotstavljaju.

„Svako ko je spreman da brani slobodu srpskog naroda mora da bude ili uhapšen ili proteran, upozorio je predsednik i dodao je na administraivnoj liniji postavljeno 150 malih kamera po šumama uz pomoć Amerikanaca.

„Misle da smo glupi da ne znamo šta rade. Kao da se bore protiv ljudi koji ne znam šta hoće osim da jedu hleb onaj koji hoće a ne onim koji bi oni da ih hrane“, rekao je on..

Kao još jedan cilj mera Prištine naveo je želju da se Srbija prikaže kao krivac za sve.

„Pričaju da Vučiću odgovara da se desi nešto na severu pa da upadne sa vojskom. Strašne su to laži i zloupotrebe.

I pod pet, naveo je predsednik, pojačano je lobiranje političara na međunarodnoj sceni koji bi trebalo da potvrde da Srbi nisu ugroženi., naglasio je predsednik Vučić i dodao da za Prištinu radi kompletna agenturna mreža ne samo u Albaniji već i sestrinskih službi na Zapadu.