Foto: BETA

“Veoma poštujem Junkera za razliku od mnogih koji su izmišljali da je bio pijan. Nije bio pijan2, ima probleme koje mnogi od nas imaju u kretanju. On je ozbiljan i odgovoran čovek. Možda je preterano to što je rekao ali ne bih to isključio ako bi bili prepušteni sami sebi”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u Sremskoj Mitrovici gde je otvorio fabriku “Labor Srb” rekao da je uloga Srbije takva da ona treba da čuva mir. “Preći ćemo preko provokacija, mnogih, treba da se sačuvamo i gradimo fabrike. To je ono što smo mi obežali Junkeru i što on ceni. On je čovek koji fantastično zna ekonomiju i sve što kaže treba uzeti s velikom ozbiljnošću”, rekao je Vučić.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je u petak Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako EU dopusti da se ugase nade u pristupanje Uniji. 

“Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (…), tamo ćemo doživeti ono što smo već doživeli 1990-ih, i to nesumnjivo pre nego kasnije”, rekao je Junker. S druge strane, i sam kaže da je put zemalja Zapadnog Balkana do EU “još uvek dugačak”. On je pojasnio da je napredak tih zemalja još uvek “nedovoljan” zbog čega se o tome ne može govoriti “pre 2025”.

Ali, ističe da bi EU trebalo “intenzuivno da se bavi” Balkanom i da ne dopustiti da se rodi ideja da “ne mislimo ozbiljno kada je reč o perspektivi članstva”, s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezervisanost, naglasio je Junker i dodao: “Tlo je još plodno za ratne sukobe u tom regionu.”