„Ako je zahtev 79 posto poslanika EP taj da priznamo nezavisno Kosovo i da je to najvažnija preporuka to samo potvrđuje moje reči da ako uvedemo sankcije Rusiji, sutra bi nas potapšali po ramenu, a već prekosutra pojavila bi se nova rezolucija o portrebi priznanja Kosova“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sinoć do do 20 minuta do ponoći razgovarao sa Briselom 50 puta i da je na svaku reč i slovo reagovao. „Nisama se naročito uznemirio zbog njihovih preporuka, dokon pop i jariće krsti kako se kaže u našem narod. Hvala im za tu veliku brihu, nismo zaintersovani za međusobno priznanje sa Prištinom“, rekao je predsednik.

Još jednom naglašavajući da se ne radi o rezoluciji, Vučić je rekao da je važnija suština teksta i da nisu u pitanju samo sankcije Rusiji.

„Preskočili su da vam pročitaju, da pročitaju celoj naciji, da moramo da priznamo nezavisno Kosovo, pa ja pitam sve te ljude koji hoće da govore o dobronamernosti EP, što ste to sakrili, što ne obavestimo narod šta sve traže od nas, a to što traže mnogo je teže nego da uvodimo sankcije – to što od nas traže je međusobno priznanje“, rekao je predsednik i zapitao: „A što to krijemo od ljudi“.

Ocenio je da to krije deo političke i medijske javnosti jer bi „ljudima bilo jasno šta ti poslanici stvarno žele Srbiji“ i onda bi bolje razumeli poziciju Srbije.

Nastavićemo da slušamo šta nam govore, a odluke ćemo donositi uz poštovanje našeg naroda, kazao je predsednik.

Podsećamo, Evropski parlament u Strazburu usvojio je juče rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama. Takođe, evroposlanici su podržali i da fondovi EU za Srbiju budu uslovljeni na isti način.