Beograd, 23. januara 2023. - Predsednik Aleksandar Vuèiæ izjavio je da su danas na sednici vlade kojoj je prisustvovao dogovoreni taktièki potezi - ko æe šta da preuzme na sebe i kako æe to da izgleda i poruèio da æe svakako biti zaštitiæeni graðani i država Srbija. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

„Neće se ni danas, ni sutra, ni za mesec, ni za tri, dogoditi bilo šta. Ali kada budemo suočeni sa konačnim zahtevima o tome će se izjašnjavati i Skupština i narod. Sledećih dana pozvaću sve predstavnike poslaničkih grupa u skupštini koji žele da čuju detalje (sastanka), šta se iza svega krije… Veoma je važno da pokažemo svima da želimo mir u regionu, da su optužbe da ćemo mi nekog da napadamo lažne, da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo, i to ćemo da radimo“, poručio je Vučić.

Naveo je da se u novom pregovaračkom okviru nigde ne pominju direktno UN ili Savet Evrope, već se kaže da mi nećemo sprečavati ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

„Ako je izbor taj da imamo izolaciju i sankcije, ovakve ili onakve, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice, ili ćemo da sa druge strane prihvatamo sve odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za put kompromisa koliko je moguće, boriti se i gurati“, istakao je.

Navodeći da se on izborio da se više ne govori o međusobnom priznanju Prištine i Beograda, kaže da se „čak ovde ne govori ni o našem odobravanju ulaska Kosova u UN, mi možemo da glasamo čak i protiv, ali bismo de fakto prihvatili njihovo članstvo, odnosno pomogli drugima da mogu da izglasaju da oni budu (članica UN)“.

„Naše je da kompromisom dođemo do normalizacije odnosa i da Srbi na Kosovu žive normalno“, naveo je.

Dodao je da nas čekaju teški dani u drugoj polovini godine, da je video ogromnu odlučnost kod njegovih sagovornika, „i biće veoma teško da teško vreme i breme izbegnemo“.

„Bila je veoma teška rasprava u civilizovanim okvirima, ali izuzetno teška i napeta. Da li sam mogao da kažem ‘izađite napolje, neću da razgovaram’, mogao sam, ali bilo bi pitanje nedelje kada bi nam bio ukinut bezvizni režim sa EU, ne bi bilo više investicija, a potom bi došlo do povlačenja investicija iz Srbije“, rekao je.

Neki mediji sa nacionalnom frekvencijom – krajnje neodgovorni

Vučič je optužio neke medije sa nacionalnom frekvencijom da su krajnje neodgovorni.

„Svakog dana govore ne, neće nam to učiniti nikada, sa obrazloženjem ‘oni prave profit ovde’, a nisu pravili profit u Rusiji, pa su je svi napustili za 15 dana“, istakao je predsednik.

Srbija mora da nastavi evropski put

Istakao je da „Srbija mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi svoj evropski put, ne zato što obožavam njihovo licemerje po pitanju poštovanja Povelje UN, već zato što bismo ekonomski i politički bili usamljeni bez toga“.

„Da poručim dobrovoljnim davaocima tuđe krvi – bio sam dovoljno rezervisan da kažem šta je to što ću preuzeti na sebe… Plan je da radimo mnogo više i jače, da radimo na reformama pravnog i medijskog sistema, da pokušamo da budemo najbolji. Da istovremeno radimo i razgovaramo i sa Albancima i sa Evropljanima o svim pitanjima“, kazao je Vučić.

„Znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije, u ime Srbije će odlučivati drugi nadležni državni organi i eventualno građani“, dodao je.

Istakao je da Srbija ne moži da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope i NATO, „ali, rekao sam im da ako od nas očekuju aplauze za to, neće ih dobiti“.

Sledi teška borba za ZSO

„Moramo da radimo, da razgovaramo sa evropskim predstavnicima, Albancima, da pronalazimo kompromisna rešenja i da rešavamo brojne probleme od energetike do tablica… Možemo da razgovaramo o tome kako da povećavamo stepen poverenja i kako da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir između Srba i Albanaca. Pre svega mora da bude formirana ZSO, i to ne može da bude nevladina organizacija, ona ima svoja 22 principa potpisana 2015. u Briselu“, kazao je Vučić.

Dodao je da su ciljevi Srbije, između ostalog, jačanje lokalne demokratije i vršenje punog nadzora u oblasti privrede, obrazovanja, socijalne zaštite, koordinisanje urbanog i ruralnog planiranja, jačanje lokalne zajednice na severu Kosova, i ide do toga, „do prava Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO“.

„Sledi velika borba za ZSO. Brine me to što ne postoji više nikakav racionalni pristup rešavanju problema. To je nešto što sam video i u razgovorima sa predstavnicima najmoćnijih zemalja sveta. Isteklo je vreme za razum – niko ne želi ni da me sluša, nikoga od nas. Imaju svoju agendu – poraz Rusije i u toj agendi sve što se nađe na putu biće počišćeno“, poručio je.

Kazao je da „mi želimo kompromis, dijalog, konstruktivan pristup“.

„Obe strane moraju da čine ustupke, razumeli smo to, ali je problem u tome kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena – prijemom papira za EU, suštinski ulaskom u Savet Evrope, viznom liberalizacijom.  Nagradili su ih govoreći nama sve vreme da je (kosovski premijer Aljbin) Kurti taj koji pravi probleme, a u svim zvaničnim dokumentima smo mi krivi“, naveo je Vučić.

O ostavci: Vojnik sam države, uradiću šta bude interes države

Vojnik sam države i ono što bude državni interes u određenom trenutku, ja ću to da uradim, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje o njegovoj mogućoj ostavci.

Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i kupim vreme, ne bih se libio, ali to nije ovaj trenutak, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Neki pokaze od sebe kada kažu da je Vučuću vlast sve, a ja nemam milione, milijarde, imovinu u inostranstvu, ja živim za državu, poručio je Vučić.