Zabrinuti izrazi lica, još zabrinutiji ton.

“Srbija i srpski narod nalaze se u izuzetno teškoj situaciji, jer ako se ovakvo ofanzivno delovanje Prištine nastavi mi ćemo biti u bezizlaznoj situaciji”, kaže Aleksandar Vučić.

Za ovaj predsednikov pesimizam zaslužne su kosovske takse na srpsku robu, statut Trepče, i inicijativa za ujedinjenje južne i severne Kosovske Mitrovice. U suprotstavljanju toj, kako kaže, kosovskoj ofanzivi, predsednik Srbije tvrdi da nema saveznike.

“Meni ostaje da i sa Vladom i sa svima drugima razmotrimo šta i kako nam je činiti u budućnosti, jer smo mi ostavljeni sami, potpuno sami, na cedilu”, navodi Vučić.

Tvrdi da su mu Srbi sa Kosova predložili napuštanje svih kosovskih institucija, od parlamenta preko lokalnih uprava, do policije, sudstva i tužilaštva.

“Ja sam zamolio predstavnike Srba da im danas ne odgovorim, i u narednih mesec i po dana do sastanka sa predsednikom Kine, želim da razgovaram sa svim najvažnijim svetskim i evropskim zvaničnicima o svemu… Nijedan čovek, koliko sam primetio, nije bio za ostanak i opstanak u institucijama Kosova. Nijedan”, rekao je Vučić.

Dok predstavnici Srpske liste čekaju predsednikovo odobrenje da izađu iz institucija, Srpkinja (Dijana Živić) koja je bez predsednikovog odobrenja ušla u Haradinajevu Vladu, od tabloida i vlasti u Beogradu dobila je etiketu “privatne Haradinajeve ministarke”.

“Nije prihvatljivo ako ste Srbin i srpski predstavnik sa KiM da radite protiv interesa svoje države i svog naroda i da očekujete da neko sa Vama sarađuje… Vrata državnih institucija Srbije tim ljudima, dok god se tako ponašaju, trajno su zatvorena”, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Na osnovu kojih dokaza Đurić veruje u Radoičićevu nevinost?

Zato su vrata Predsedništva Milanu Radoičiću širom otvorena. Dok ga u Prištini dovode u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, u Beogradu je rado viđen.

“Ja tim prištinskim institucijama apsolutno ništa ne verujem… Potpuno sam siguran da je u konkretnom slučaju reč o političkom progonu, zato što nikakvih dokaza nema, nisu podneti našim organima, niti je bilo šta ozbiljno u vezi sa tim preduzeto, niti su prezentovani javnosti… Dokaze, gospodo”, rekao je Đurić.

Na osnovu kojih dokaza Đurić veruje u Radoičićevu nevinost? Direktor Kancelarije za KiM odgovara – ne dokazuje se nevinost, već krivica.