Foto: TANJUG

“Mislim da već znam ko će biti predstavnik EU za dijalog (Beograda i Prištine) i verovatno za Bosnu i Hercegovinu. Biće neko ko ima veliku podršku Berlina, i ko ima uticaj u Berlinu. Bez obzira na to koja je ličnost, Berlin će preko Brisela faktički voditi glavnu reč, što za nas nije lako. I biće mnogo, mnogo teško”, rekao je Vučić za TV Prva.

Za visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela, koji je juče posetio Beograd, Vučić je rekao da je “dobar čovek koji razume srpske političke stavove i potrebe”, za razliku od “onih koji misle da je normalno i da je pitanje trenutka kada će Srbija da prizna nezavisnost Kosova”.

Vučić je naveo da su Borelu u Prištini rekli da će nova vlada Kosova biti formirana u ponedeljak, ali je dodao da je “to čuo više puta”.

“Bog otac ne zna kada će biti formirana vlada u Prištini, a kamoli Žozep Borel. Postoji opasnost ako (lider Samoopredeljenja) Aljbin Kurti bude želeo da unizi Srbe i Srpsku listu i za nekog od ministara izabere svog, ‘privatnog Srbina’. To bi značilo kraj svakog normalnog i racionalnog razgovora sa Kurtijem i njegovom potencijalnom vladom”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije obišao je jutros manastir Hopovo na Fruškoj Gori.

“Pokazano da smo Andrej i ja govorili istinu”

Upitan da li očekuje reakcije javnosti pošto je Tužilaštvo za organizovani kriminal utvrdilo da ni on ni njegov brat Andrej nisu bili u kontaktu sa vlasnikom poljoprivrednog dobra Jovanjica na kom je uzgajana marihuana, Vučić je kazao da mu je drago što je pokazano da su govorili istinu.

“Naravno da nikada nismo bili u kontaktu, ali onda vas pitam šta je afera Jovanjica? To da smo radli svoj posao i pohapsili one koji su se ponašali protivzakonito, što će sud reći. Dva meseca ste lagali, stavljali ste moju porodicu na lomaču zbog laži. Znam i kako je nastala ta izmišljotina, ali neću da govorim to ljudima, zato što bih možda pravdao time njihove laži. Oni imaju problem što polaze od sebe, znaju kako su pljačkali naš narod pa ne mogu da razumeju da postoje pošteni ljudi”, dodao je Vučić.