„Ja nisam optimista, ja ću otići ne jer mislim da bilo šta možemo da uradimo, već da im ne dam takozvani Lajbnicov ‘dovoljan razlog’ da okrive Srbiju da nije želela u nečemu da učestvuje“, rekao je Vučić za TV Prva.

On je ponovio da Beograd traži formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima i ukidanje odluke o tablicama, ocenivši da su kosovski zvaničnici „lagali da je to nešto na šta imaju pravo“ i da to nije prvi put da „oni lažu“.

„Mi smo rekli da moraju da oforme Zajednicu srpskih opština u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima, a ne nemačkih nevladinih organizacija, jer se ovo ne pravi za nemačke nevladine organizacije, već za srpski narod i da ukinu odluku o tablicama, jer su zajedno sa zapadnim predstavnicima obmanjivali javnost da na to imaju pravo, ali da tajming nije dobar“, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da je pitao izaslanika EU Miroslava Lajčaka zašto ga uopšte zove, ali je dodao da je pozvan jer Evropa neće da prizna da je samo krivo „njihovo dete koje ljuljaju 14 godina, a ono je nesposobno za život“.

Predsednik Srbije rekao je da nema sumnje da je situacija teža nego u poslednjih deset godina i da nije reč samo o tablicama, već i o odlukama koje je Kurti saopštio na nedavnom sastanku u Berlinu, kada su potpisani sporazumi o diplomama, ličnim kartama i profesijama.

Tada je, kako je Vučić rekao, Kurti po ko zna koji put saopštio da od ZSO nema ništa, da će zbog tablica prvo ići opomene pa novčane kazne, a da je prelila čašu odluka o smeni komandira policije za sever Nenada Đurića, iako na to nema nikakva prava.

„Spreman sam da razgovaram o francusko-nemačkom predlogu“

Vučić je rekao da je spreman da razgovara o francusko-nemačkom predlogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer Beograd želi da pruži šansu promenama u tom ponuđenom rešenju.

„Ja ne govorim ni da smo odbili ni da smo prihvatii predlog, jer smo mi za razgovore spremni. I po tom papiru smo spremni da razgovaramo“, rekao je Vučić.

Ponovio je da Beogradu nije data šansa.

„Ako pokušaju da sprovedu odluku o tablicama na severu, biće pakao na terenu“

Za ponedeljak, 21. novembar, kosovske vlasti najavile su početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim tablicama, a Vučić je konstatovao da bi, da je Kurti hteo da odloži odluku o tablicama, to uradio ranije.

„Srbi su shvatili da sa tim čovekom ne postoji mogućnost za razgovor“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Priština je krenula u operativnu akciju za proterivanje Srba, na tri načina – prvi je legalizacija kosovske vojske, „za šta bi glasali Rada Trajković i Nenad Rašić“, druga je oduzimanje deset zagarantovanih mandata Srbije u parlamentu, a treća je da se, „pod obrazloženjem dekriminalizacije severa, u četiri opštine stacioniraju ta vojska i specijalne policijske jedinice“.

Vučić je podsetio da je Priština, čim su Srbi napustili kosovske institucije, odmah raspisala izbore u četiri opštine, „nije časila časa“, ali da će ih Srbi bojkotovati.

On je upozorio da će, ako odluka o registarskim tablicama pokuša da se sprovede na severu, biti „pakao na terenu“.

„Srbija će čuvati svoj narod i svoja ognjišta. Nadam se da se to neće dogoditi, ali ne zavisi od nas“, poručio je Vučić.

On je dodao da je sve to sada problem Brisela i Kvinte, jer Srbi traže da se sprovede ono što je potpisano pre deset godina, a garant je Evropska unija – „lupili bi nam šamar, ali nemaju način da to učine, pa pokušavaju da ga pronađu“.

Vučić je istakao da Nemcima i drugim zapadnim državama ne veruje ni reči kad je u pitanju Kosovo.

„Biće i ovi drugi iz Kvinte na strani Prištine, u to ne treba da sumnjate. Od pritiska zapadnih sila na Prištinu zavisi hoće li biti sukoba, da li žele mir ili ne“, zaključio je on.