Foto: SRNA

Obraćajući se novinarima pred kasarnom “Topčider”,  Vučić je naglasio da ne misli da će sa nemačkom kacelarkom razgovarati o nekom novom planu, dodavši da niko ne može da donese i plan i kaže ”uzmi ili ostavi”.

Na pitanje da li Berlin ubrzava razgovore u vezi sa Kosovom zbog aktivnosti SAD, Vučić je rekao da to ne bi da komentariše, ali da je za nas situacija svakako teška.

“Za nas je svakako teško, jer će svako rešenje koje bude dolazilo spolja biti rešenje okakvog ili onakvog priznanja nezavisnosti. Zato moramo da pronađemo formu normalizacije koja bi išla bez toga– ili će ponuditi nešto dobro Srbima, u šta ne verujem”, rekao je Vučić.

Rekao je da, iako ima “sve činjenice poznate u jednoj jednačini na umu”, ne može da dođe do rezultata koji bi bio obostrano nezadovoljavajući ili zadovoljavajući.

“Nekada sam mogao da dođem do rezultata, ali sada ne mogu”, dodao je Vučić.

Upitan da li će se stav Merkelove promeniti, uz opasku da je čestitala Aljbinu Kurtiju, rekao je da je razgovor sa Kurtijem Merkelovoj važniji nego sa njim.

“Kancelarka mora da vidi kakvu će politiku Kurti da vodi, na šta može da računa i šta će raditi, osim činjenice da će podići tužbu za genocid protiv Srbije i povećati za 100 odsto potrošnju na oružje policiji i vojsci”, naveo je Vučić

Dodao je da zna datum susreta sa kancelarkom, ali nije trenutak da to kaže.

“Ako govorimo o reciprocitetu postavlja se pitanje prvih šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština”, poručio je Vučić povodom najave novog premijera prištinskih vlasti Aljbina Kurtija.

“Reciprocitet je pitanje za Kurtija”

Na pitanje šta znači Kurtijeva najava da će kada je reč o taksama ići na reciprocitet, Vučić je rekao da na to treba da odgovori Kurti. “Ako govorimo o reciprocitetu, postavlja se pitanje ZSO. Ne znam kakav reciprocitet i na tim osnovama napraviti”, dodao je predsednik.

“Moliću građane da glasaju za SNS”

Boriću se za svaki glas za listu SNS-a, a ne za “prikaze i obrise lažne demokratije, kako to neki zamišljaju”, rekao je predsednik i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i dodao da lista čiji će on nosilac biti ima rezultate, jer u zemlji “stvari idu dobro jer je mnogo urađeno”.

Prema njegovim rečima, naprednjaci su, uz sve nedostatke, radili i borili se, a za greške – izvinili.

Kako kaže, nikome neće tražiti da glasa za Šešelja, Jovanovića, Čanka, Gordanu Čomić, već će moliti građane da glasaju za SNS.

“Ako dobijemo slučajno više od 48,2 odsto glasova, koliko smo dobili poslednji put, biću najsrećniji na svetu i reći ću da je to istorijski demokratski rezultat, u atmosferi 10 puta ”demokratskijoj” nego 2012. godine”, rekao je Vučić.

Što se taksi tiče, prema Vučiću, bilo bi dobro da ih ukinu, ako se na to odluče.

“To bi bilo od velike koristi za njih. Dobiće značajnu međunarodnu podršku za to i imaće jeftinije i bolje proizvode na svom tržištu. S naše strane, važno je da Srbi budu dobro snabdeveni i nećemo dalje gubiti 0,2 do 0,4 odsto BDP-a”, istakao je Vučić.

Upitan da li bi nastavak dijaloga mogao da usledi pre parlamentarnih izbora, Vučić je rekao da ne zna kada će do toga doći.

“Voleo bih da nastavimo razgovore, jer, racionalno gledajući, iako nisam oduševljen time što da razgovaram sa njima, kao i oni sa mnom. Uvek je bolje kada razgovarate, nego kada razgovori ne postoje”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao da kada nema razgovora mogu uvek da iskrsnu uvek problemi.

“Veća zastupljenost žena i spuštanje cenzusa izvanredne demokratske norme”

Istakao je da je SNS prihvatila i izglasala predlog poslanice DS Gordane Čomić, jer je važan za budućnost zemlje, iako se ona, kako je rekao, dok je vodila Narodnu skupštinu, “prema opozicionim poslanicima ponašala nedemokratski”.

Vučić odgovara na pitanja novinara
Vučić odgovara na pitanja novinara

Dodao je da skupštinsku većinu nije bilo sramota da izglasaju, jer je reč obavezi koju država ima prema ženama, koje su, kako je ukazao, i u životu i u politici racionalnije i gledaju u budućnost, ne u prošlost.

Ocenio je da su spuštanje cenzusa sa pet na tri odsto i usvajanje predloga da žene na lokalnim i republičkim listama budu zastupljene sa 40 odsto izvandredne demokratske norme ove vlasti.

Na pitanje novinara kako vidi to što Čomićevu napadaju zbog prekida bojkota rada parlamenta, rekao je da neće da se meša u “njihove unutrašnje sukobe”.

“Sećam se kako je, kada je vodila Narodnu skupštinu, isključivala mikrofon opozicionim poslanicima, davala opomene i nije se pokazivala toliko demokratski. U njeno vreme nije izglasan nijedan amandman i zakon opozicije”, rekao je Vučić.

Predsednik smatra da neće biti lako ispuniti uslov da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto žena, na izborima na svim nivoima, jer, kako je rekao, u stranci nema toliko žena koje se bave politikom.

“To je, međutim, bila obaveza države prema ženama i dodao da to nije samo pitanje ravnopravnosti, već i sagledavanja bolje budućnosti, imajući u vidu kako se žene ponašaju i čime se rukovode i u životu i u politici”.

Vučić je rekao da će spuštanje cenzusa odgovarati svim strankama, pa čak i u budućnosti SNS-u kada bude u opoziciji.