Foto: N1

Svijet je obilježio točno jedno stoljeće otkad je primirjem završen Prvi svjetski rat. Središnjoj svečanosti koja je održana u Parizu ispred Trijumfalnih vrata, prisustvovalo je više od 80 državnika, kako iz zemalja pobjednica tako i onih koje su u ratu poražene.

Srbiju je na ceremoniji predstavljao predsjednik Aleksandar Vučić. Od Vučića su bolja mjesta, a to znači bliže najvišim svjetskim dužnosnicima, dobili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

I dok svjetska javnost bruji o incidentu koji se dogodio prije početka ceremonije, kada su dvije aktivistkinje, golih grudi, istrčale pred vozilo američkog predsjednika, srbijanska javnost bruji o rasporedu sjedenja tijekom ceremonije zbog kojeg je Vučić, sam priznaje, imao knedlu u grlu.

“Thaci je imao bolju poziciju od svih nas”, rekao je Vučić.

Naime, srbijanski predsjednik bio je preko puta Macrona, Trumpa, Putina, i Hashim Thacija, ali i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Predsednicu Hrvatske i mogu razumeti, netko bi objasnio da to ima veze s abecednim redom, kao Croatia… pa je nekog smisla moglo biti, iako su se u Prvom svetskom ratu iskazali na suprotnoj strani”, ocijenio je Vučić.

Ali po kojoj su onda logici predstavnici Austrije bili pored predsjednika Srbije, pita se Vučić..

“Zašto je netko tako postupio… to nije imalo veze s abecednim redom jer u mojoj blizini su bili ljudi iz Latvije, a L i S baš ne idu jedno uz drugo. Kako je to ko redao, ja stvarno ne znam, a da pravim skandal tamo, složićete se, nije bilo mesto, niti ima nekakvog velikog smisla. Svoje sumnje ne bih iznosio, ali ako me pitate je li to odnos snaga? Nije”, kazao je Vučić.

Vučić je pak, kako je prepričao novinarima, imao 25 svjedoka pred kojima je Trump rekao da su Srbi veliki narod.