Foto: Predsednistvo Srbije

“Plan i ideja francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Merkel je da se napravi regionalni skup i da krenemo u intenzivne razgovore Srba i Albanaca”, rekao je Vučić posle sastanka sa nemačkom kancelarkom na margini Generalne skupštine UN.

On je dodao da je Angela Merkel veliki lider i to pokazuje pažnjom koju posvećuje malim zemljama, ali da je Evropa njen projekat i ona želi stabilnost na dugi rok, i zato će “sav svoj trud da uloži da sačuva tu stabilnost i tražiće da razgovaramo dok ne pronađemo rešenje”.

Vučić rekao da je opredeljenost kancelarke Merkel da se rešavanje stvari na Balkanu ubrza.

“Nemačka želi stabilnost i od nas traži da razgovaramo, i razgovaramo da nađemo rešenje”, rekao je Vučić.

On je rekao da su razgovarali i o pojedinim ekonomskim projektima i da je on “kukao” što je Folksvagen otišao u Tursku. Merkel je odgovorila da mu se on i bugarski premijer žale na to.

Vučić je rekao da to nije kraj i da veruje da će Srbija da uspe da se izbori za nove nemačke investicije.

Rekao je da je sa Merkel imao korektan i dobar razgovor.

Vučić je rekao i da je zamolio Merkel da dođe u Srbiju i da je ona rekla da će doći do 2021. godine.

Izbori u zakonom predviđenom roku

Vučić je rekao i da će izbori biti održani “na vreme i u skladu s Ustavom” bez obzira na pozive iz opozicije da se oni odlože.

“Mislio sam da su oni protiv diktature i za izbore. Očekujem da traže da izbori budu što češće a ne da se odlažu”, rekao je Vučić u Njujorku.

On je naveo da Savez za Srbiju ima pravo da podnese predlog zakona o odlaganju izbora, pošto “ima par poslanika u parlamentu”, i da je “realno” da opozicija to i učini.

Sa Ramom i Zaevom u oktobru u Srbiji o uklanjanju trgovinskih barijera

Predsednik Srbije najavio je da će 9. i 10. oktobra, najverovatnije u Novom Sadu, biti domaćin premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranu Zaevu i Ediju Rami sa kojima će kako je naveo, razgovarati o uklanjanju barijera u slobodnom protoku roba i usluga između tri države.

Vučić je novinarima u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, rekao da je u pitanju “epohalna ideja” koja je dobila “pun konsenzus” premijera Severne Makedonije i Albanije.

“Shvatili smo da smo pojedinačno mali i slabi ali ako se ujedinimo po pitanju ekonomskih sloboda, ako izlazimo kao blok prema Evropskoj uniji i drugima, verujem da će naša snaga biti neuporedivo veća. Hoćemo ekonomski dublje da se povezujemo, time bismo dramatično uvećali nivo investicija, takvo okruženje gde bismo imali punu slobodu kretanja, prometa i usluga, podiglo bi sve nas i za to sam naišao na punu otvorenost Rame i Zaeva”, kazao je predsednik Srbije.

Navodeći da veruje da će taj dogovor o stavranju nečeg nalik na “mali Šengen” biti konkretizovan tokom sastanka sa dvojicom premijera u oktobru u Vojvodini, Vučić je dodao da bi to mogao biti prvi korak ka uključivanju i Prištine, Crne Gore i BiH u taj projekat.

Upitan za predstojeće sastanka u Njujorku, Vučić je kazao da ga očekuju važni razgovori sa američkim zvaničnicima Metjuom Palmerom i Filipom Rikerom od kojih će, kako je naveo, čuti šta je plan i ideja SAD u vezi Kosova.

Na pitanje o mogućem sastanku sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem Vučić je rekao da nema problem da sa njim razgovara ali i dodao da Tači “zvanično” ne prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN već da se prištinskom delegacijom “švrlja po hodnicima”.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime