Foto: TANJUG

Vučić je, gostujući na TV Prva, rekao da je važno da entiteti imaju nadležnosti koje su im garantovane Dejtonskim sporazumom.

On je istakao da je jasno da neki teže ukidanju Republike Srpske, za šta je kao primjer naveo i plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Srpskoj.

– Јa znam da je to eufemizam za ukidanje Srpske – rekao je Vučić.

Vučić je poručio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH.

– Ali cijela suština jeste baš u tome da se razvlasti i Republika Srpska i Federacija BiH. Ali da podsjetim na jedan detalj. SDA je ozbiljna politička partija, najveća u Federaciji u svakom smislu. Oni su na svom kongresu donijeli određene odluke, gdje se zalažu za podjelu BiH na pet ili više multietničkih regija. Nema pomena od Republike Srpske. I tu vidimo šta se sve kuva i šta se iza brda valja – rekao je Vučić.

On je rekao i da je pitao strane faktore šta bi to mijenjali u BiH.

– Zato to pitam i strane predstavnike. Šta je to što ćemo da mijenjamo? Evo da objasnim zašto to pitam. Od uspostavljanja Ustava BiH nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migraciona politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta – rekao je Vučić.

Vučić kaže i da nije dobio odgovor zašto je mogla proći izjava ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković, koja je uporedila srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom, te da je neshvatljivo da neko predstavnika Srba u BiH, najstradalnijeg naroda na Balkanu, poredi sa Hitlerom.

Vučić je rekao i da je Republici Srpskoj oduzeto dosta nadležnosti i preneseno na nivo BiH, da su nametnuti Sud i Tužilaštvo, te da su sve to uradili visoki predstavnici koji su svojim radom prekršili sve međunarodno pravne norme, trostrane ugovore i Ustav jedne zemlje.