Foto: BETA

“Pitam građane Srbije – jesmo li mi dobili nešto loše od Mađarske i Orbana? Jesmo li pokvarili odnose sa Mađarima u Srbiji, da li ih je Orban podsticao na to? Kada je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Ko je od njih bio glasniji u zaštiti prava Srba u regionu i na Kosovu… I ja sada treba da se pojavim kao neko iz levih liberalnih krugova da bi me pohvalili u belosvetskim novinama i televizijama? Ne pada mi na pamet! Ja imam dostojanstvo i ponos”, rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Orbanom rekao da će, dok je predsednik Srbije, raditi u skladu sa interesima građana a da su izbori za mesec dana i da na njima uvek može da bude izabran i neki “klimoglavac”.

Dodao je da, zahvaljujući i Orbanu, Srbi i Mađari danas imaju najbliže odnose i da on u vaterpolu uvek navija za Mađarsku u međunarodnim mečevima, osim kada igra protiv Srbije.

“Viktor je bio jedini koji je na video konferenciji pre nekoliko dana više puta ponovio da je Srbija danas više potrebna Evropskoj uniji nego obrnuto. Koliko još ima lidera koji će tako nešto da kažu, iako nas podržavaju i Borisov i Micotakis i svi? I ja sada treba da kažem nešto loše o tim ljudima? Evo, neću. Pobedite me na izborima i nađite one koji će da se dodvoravaju, ja neću”, rekao je on.

Vučić je u obraćanju medijima zahvalio Orbanu “što je imao hrabrosti da uđemo u borbu sa vetrenjačama prošlosti i gradimo budućnost i uspeli smo u tome”. Kazao je i da je mađarskog premijera zamolio za dodatnu podršku Srbiji na evroposkom putu, iako je to skoro nemogće jer “nas podržavaju uvek i u svakoj prilici”.

“I kad drugi razmišljaju šta da kažu oni uvek imaju dobru reč za Srbiju”, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa Orbanom razmatrao situaciju u regionu i da ga je obavestio o svemu što se dešavalo, kao i o situciji na Kosovu i Metohiji, o “razgovorima koje očekujemo, o odnosu velikih sila po tom pitanju”.

Vučić je zahvalio Orbanu, što Mađarska ima razumevanje za srpske stavove, iako je priznala Kosovo kao nezavisno.

On je posebno ukazao na razvoj ekonomskih odnosa i naglasio da Mađarska želi da ulaže na području cele Srbije, a ne samo tamo gde žive Mađari.

Pema njegovim rečima, Mađari su “most našeg iskrenog prijateljstva” i u tom odnosu nema nikakvih incidenata, čak ni skrivenih problema.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je njegova zemlja privržena podršci evrointegracijama Srbije i da očekuje od Evropske unije da otvori šest pregovaračkih poglavlja za koja je Srbija već spremna za otvaranje.

On je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da se dve zemlje i ubuduće obostrano ohrabruju, i to ne samo rečima nego i delima, jer kad je pobeđena pandemija, sada počinje druga bitka – podizanje ekonomije.