Foto: BETA

“Vjerovatno nećemo ići na paradu, nego na veliku vježbu. Da vidimo za šta nam je vojska sposobna. Da to ima nekog smisla, a ne da bude lakirovka. Ofarbamo 100 tenkova i provozamo kroz centralne ulice. Nego da vidimo da li vojska radi i da li može da posluži za odvraćanje potencijalnog agresora”, rekao je Vučić novinarima u Kini.

Odgovarajući na pitanje da li postoji opasnost da Srbija pretrpi određenu štetu zbog carinskog rata SAD i Kine, Vučić je rekao da će to pogoditi ceo svet, ali da će Srbija pokušati da sačuva svoje interese i da će svakako gledati da se ponaša fer i moralno, odnosno da poštuje međunarodna pravna pravila.

Kada se slonovi tuku, strada trava… Moramo da se trudimo da se sačuvamo, ali pogodiće i nas i ceo svet. Ja se nadam, s obzirom da neke mere stupaju na snagu tek od januara, da će do tada neka drugačija klima da zavlada i da će se to rešiti. Jer od međusobnih sankcija (SAD i Kine) nema rezultata“, rekao je Vučić.

On je rekao da očekuje da se, zbog tog carinskog rata, formiraju mnogi savezi i da dođe do nekih neočekivanih približavanja, jer se sada vodi trka za to ko će biti globalno dominantna sila za pet ili deset godina.

Srbija gleda svoje interese i ponaša se fer i moralno. Poštuje ono što su međunarodno-pravni uzusi. Toga se držimo. A situaciju pratimo budno“, rekao je on.

“Ne pada mi na pamet da se pravdam Izetbegoviću”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom stavova bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, da niko nema razloga da se plaši naoružavanja Srbije, ali da mu ne pada na pamet da se bilo kome pravda, jer je to unutrašnja stvar Srbije.

Posljednjeg dana posjete Kini, Vučić je novinarima rekao da je prije pet godina Vojska Srbije, uprkos velikom broju profesionalaca bila u jako teškom stanju, naročito po pitanju ispravnosti borbene tehnike.

“Naša stvar je koliko ćemo imati oružja – to je naša stvar. Nemamo ga dovoljno i moramo još da ga nabavimo. Ne želimo da uđemo u NATO, već želimo da sačuvamo vojnu neutralnost i slobodu, a za to nam treba snažna vojska koja je u stanju da odvrati svakog agresora. A ne nekoga da napadamo, jer bi to bila katastrofa i ne zanima me nikakvo učešće u ratovima sa ofanzivnom ulogom. Mi hoćemo da budemo šampioni u ekonomskom napretku”, rekao je Vučić novinarima.

On je to izjavio komentarišući izjavu Izetbegovića koji ga je kritikovao zbog toga što stalno priča o miru, a radi na naoružavanju Srbije.

Kada govorite o naoružavanju suverenih zemalja, vi se direktno mešate u suverene stvari tih zemalja i ne razumem zašto Izetbegović to radi. Srbija nije nikome pretnja“, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je Srbija svojim novim helikopterima spremna da pomogne svim svojim susedima, ako im pomoć zatreba, i da u slučaju bilo kakvih prirodnih nepogoda uvek mogu da računaju na tu pomoć.

“Ali ja ne želim nikome da se pravdam. Svi oni iz regiona su nas doveli u situaciju da se zbog nečega pravdamo a ja ne razumem zbog čega? Zašto bi ja morao nekome u BiH da se pravdam zbog toga šta se dešava na Kosovu? Šta tebe briga da li ćemo mi da imamo jedan tenk više ili jednu bespilotnu letelicu više? To je naša stvar”, rekao je Vučić.

On je, takođe, upitao zbog čega Izetbegović ima potrebu da komentariše bilo šta što se tiče Kosova i kakve veze ima on sa tim pitanjem.

“Ja govorim o dejtonskoj BiH, o poštovanju teritorijalnog integriteta BiH, kao što je to slučaj i kod Republike Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u okviru granica BiH. Vrlo je precizna politika Srbije. A to što neki drugi govore o Sandžaku i o Kosovu, govore suprotno Ustavu Srbije, medjunarodnom pravu i drugim stvarima. Nije moje da im to objašnjavam ali hoću da ukažem našoj javnosti na to”, rekao je on.