Izmoren brigama, predsednik države ipak je našao vremena da čestita dan BIA.

„Ne preti niko danas meni kao Aleksandru Vučiću. Prete neskriveno celoj našoj zemlji i njenom opstanku“, rekao je Vučić tom prilikom.

Služba zna o čemu predsednik govori.

„Sve su izraženije hibridne pretnje koje poprimaju oblik hibridnog ratovanja“, kaže direktor BIA Bratislav Gašić.

A Beograd predsedniku Srbije počinje da liči na Kazablanku.

„Kada imamo goste iz Rusije otkrivamo one iz zapadnih službi koji ih prate u stopu. Kada imamo goste sa Zapada onda one druge koji ih prate u stopu. I sve sam ovo rekao zato što me more velike brige. Uvučeni smo u jedan začarani krug iz kojeg kao da nema izlaza“, rekao je Vučić.

Političari sa Zapada pokazuju na izlaz ka Zapadu.

„Želimo da Srbija izabere Evropu i da gradi poverenje sa partnerima. Institucije Evropske unije očekuju jasne crvene linije prema Rusiji“, izjavio je Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

„Srbija mora jasno reći želi li se pridružiti sankcijama ili ne“, kaže poslanik Bundestaga Josip Juratović.

„Da sutra uvedemo sankcije Rusiji tri dana bi bilo – baš lepo, postali ste deo evropske porodice naroda. Peti dan bi bilo – Srbija konačno mora da se opredeli da li je, kako ide ona čuvena sintagma, na pravoj strani istorije“, govori Vučić.

I zato predsednik Srbije ne menja stranu, odnosno stav sankcijama Rusiji.

„Dok god budemo mogli da izdržimo a da ne ugrozimo naše najvitalnije nacionalne interese i državne interese mi ćemo voditi politiku koja je ustaniovljena zaključkom saveta za nacionalnu bezbednost. Kada ne budemo mogli obratićemo se našem narodu i našim građanima i reći zašto ne možemo. Ja mislim da jasniju i konktretniju poruku ne možete da dobijete“, rekao je Vučić.

Jasan i konkretan je i šef opozicionog poslaničkog kluba Moramo – Zajedno koji broji osam poslanika. Ako vlast promeni spoljnu politiku i uskladi je sa evropskom, može da računa na njegovu podršku.

„Sve ono što je naša politika, a bude se našlo na stolu kao predlog koji dolazi i od Srpske napredne stranke, naravno da mi ćemo našu politiku uvek predstavljati, gurati i gde god je to moguće isticati. Sad je ideja da promenimo voz i da zaista pređemo u onaj koji ide u Evropsku uniju“, rekao je Nebojša Zelenović.

Na pitanje N1 da li bi vlast mogla da računa na podršku njegove stranke ako bi „promenila taj voz i krenula ka Evropskoj uniji“, odgovorio je da može. Međutim, nakon toga se od njegove izjave ogradio Ekološki ustanak.

Dveri ne najavljuju podršku naprednjačkoj Vladi, iako u dosadašnjoj politici neuvođenja sankcija Rusiji ne bi ništa menjali.

„Srbija će svakako, sarađivala je sa zemljama Evrope u prošlosti, sarađivaće u budućnosti, mislim da tu nema nikakve potrebe da se nešto menja. Možemo da ostanemo vojno i politički neutralni i da to bude interes i istoka i zapada“, kaže Ivan Kostić iz Dveri.

Srbija nije politilčki neutralna, sve dok je na evropskom putu, mada je od Evrope najdalje od 2000. poručuje evroposlanica Viola fon Kramon.

„Nisam sigurna da ljudi u Srbiji znaju da je reputacija Srbije najgora posle 1999. godine. Zbog stava o sankcijama možda ostane izolovana iz međunarodne zajednice“, rekla je Fon Kramon.

Evroposlanica savetuje – probudite se iz sna, da ne prespavate još jedan „pad zida“.