Dobio sam sve neophodne informacije u situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj od gospodina Dodika. Razgovarali smo o saradnji Srbije sa BiH i sa RS, mi tu saradnju ne prekidamo nego je užurbano nastavljamo, poručio je danas srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. Naglasio je da će Srbija graditi most preko rijeke Save predstavivši taj čin kao ”mali poklon narodu”.

Dodao je da je trgovinska razmjena između dvije države ”dostigla vrhunac”.

”Želim da kažem da je trgovinska razmjena između Bosne i Hercegovine i Srbije dostigla svoj vrhunac, bližimo se cifri od dvije milijarde eura i vjerujemo da je danas Srbija prvi vanjsko-trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Pričali smo o važnim projektima i ukazao bih na to u ovom obraćanju. Mi ćemo zajedno da otvorimo radove tokom kasnog proljeća na autoputu kojim ćemo spojiti Bijeljinu preko Kuzmina sa autoputem Beograd- Zagreb, zatim će Republika Srpska da nastavi prema Doboju. Nadamo se da će strana u Federaciji produžiti taj autoput preko Brčkog do Tuzle. To je veoma snažan podsticaj za razvoj odnosa, bližu saradnju ljudi i od velikog značaja za sve nas”, dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je preuzela obavezu da izgradi most preko Save od oko 100 miliona eura.

‘To je dio našeg malog poklona narodu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo o nečemu što život znači i znam da gospodinu Dodiku nije nimalo lako zbog komplikovanih političkih odnosa privući investicije, to u BiH nije nimalo lako i užasno je teško Dodiku da se privuku strane investicije. To nema veze s tim da li on radi ili ne; radi i bori se, ali to je realna činjenica”, poručio je Vučić.

Potom se javnosti obratio i Dodik. Podsjećamo, on i Vučić sastali su se u Beogradu.